Lyt til artiklen

Dansk Folkeparti vil indkalde kulturminister Bertel Haarder til et samråd om DRs brug af børnefilmen 'Cirkeline og verdens mindste superhelt', hvor der optræder et 'politisk budskab' i slutningen af filmen.

Det fortæller medieordfører og fungerende kulturordfører for Dansk Folkeparti Morten Marinus til BT.

Samrådet vil ske på baggrund af Radio24syvs debat om, hvorvidt det er okay for DR at vise en film, hvor et sådant budskab optræder, samt BTs interview med kanalredaktør for DR Ramasjang og DR Ultra, Morten Skov Hansen.

I rulleteksterne til den animerede børnefilm fra 2004, der handler om forskellige kulturer og finder sted i Tyrkiet, ruller et skilt over skærmen, der 'takker alle indvandrere og flygtninge, fordi de beriget det danske samfund.'

Fra filmen 'Cirkeline og verdens mindste superhelt'.
Fra filmen 'Cirkeline og verdens mindste superhelt'. Foto: Screendump - dr.dk/tv
Vis mere

Ifølge Morten Marinus er det er klar overskridelse af DRs rolle som public service-kanal, hvor de skal forholde sig neutralt, og det er i deres opfattelse er et klart politisk budskab, der optræder i rulleteksterne.

»Vi synes, det er nødvendigt at kalde ministeren i samråd, for det er ikke første gang, Danmarks Radio prøver, ikke at omgå public service-kontrakten, men at udstrække begreberne lidt i forhold til, hvad der er tænkt fra partierne bag medieaftalen. Og netop her synes jeg ting bliver blandet voldsomt sammen med DRs logo og det her tekst. Det hører ingen steder hjemme og slet ikke til noget, der er rettet mod børn. Det er et budskab, der i hvert fald ikke er upartisk, og jeg synes ikke, det er det, Danmarks Radio skal være kendt for, at blande den slags budskaber i børnefilm eller film generelt,« siger Morten Marinus.

Planen fra DFs side bliver altså at kalde kulturminster Bertel Haarder i samråd med det formål at få ham til at henvende sig til DRs bestyrelsesformand Michael Christiansen, der er udpeget af kulturministeren til posten.

»Jeg vil først og fremmest gerne høre ministerens kommentar, men jeg regner også med, at ministeren tager henvendelse på baggrund af det her til DRs bestyrelsesformand for at snakke om krav og ønsker til hinanden, men også for at fortælle DR, at de skal til at passe på med, hvordan deres gøren og laden er.«

Morten Skov Hansen fortæller, at DR ikke har haft en direkte indflydelse på, hvordan filmen er blevet lavet, eller hvad der optræder i filmen, men at de ikke har set et problem med indholdet og derfor gav støtte til den. Ændrer det noget for jer?

»Når det bliver sendt på DR, uanset på tv eller på nettet, og der er sat DRs logo på, så har DR også en forpligtelse til at stå inde for indholdet. Og så burde man have set sådan noget her igennem, inden man spreder det ud. Så har man et ansvar, og det kan man ikke løbe fra.«