Kønskvoter i bestyrelser har længe været et heftigt diskussion i Danmark. Men nu bliver det måske til virkelighed.

EU vil nemlig tvinge medlemslandene til at indføre tiltag eller lovgivning, som sikrer, at der altid er mindst 40 procent af det underrepræsenterede køn i børsnoterede bestyrelser.

Dermed ser det ud til, at kønskvoter i Danmark bliver tvunget igennem nede fra Bruxelles. Noget, som S-regeringen hilser velkommen, selvom Socialdemokratiet ellers har været imod et EU-indgreb på kønskvoter.

»Argumentet imod har været, at vi mente, at vi selv fint kunne skubbe udviklingen frem. Så det var ikke nødvendigt med EU-lovgivning. Status er bare, at der stort set ikke er sket noget. Vi mener ikke, at det går hurtigt nok. Derfor ønsker vi også at være med i EU-politikken på det her område,« siger ligestillingsminister Trine Bramsen til Jyllands-Posten.

I dag sidder kvinderne på hver fjerde bestyrelsespost i de 190 største børsnoterede virksomheder. Det skal op til mindst 40 procent ifølge EU-direktivet, som dog ikke er vedtaget endnu.

Men udsigten til kønskvote-tiltag, dikteret af EU, møder meget hård kritik fra flere sider i Folketinget.

»Det her er dobbelt grotesk. Dels at regeringen pludselig skifter mening og nu støtter den umyndiggørelse af kvinder, som kvoteordningen er. Men dels også at EU igen skal bruges som brækjern. For kort tid siden var det reglerne om tvungen barsel til mænd, EU tvang ned over Folketinget – nu er det så kvindekvoter,« siger Morten Messerschmidt, formand for Dansk Folkeparti.

»Det understreger med al tydelighed, at EU ikke er det handelssamarbejde, danskerne ønsker, men et overreguleret socialistisk morads, som er totalt ligeglad med vores demokrati,« siger han.

Ligestillingsminister Trine Bramsen (S) åbner nu for at bakke op om et EU-direktiv, der kan føre til kønskvoter i toppen af dansk erhvervsliv.
Ligestillingsminister Trine Bramsen (S) åbner nu for at bakke op om et EU-direktiv, der kan føre til kønskvoter i toppen af dansk erhvervsliv. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

EU-direktivet vil i første omgang ikke gennemtvinge kønskvoter ved lov. Derimod vil EU pålægge medlemslandene at fastsatte klare, neutralt formulerede og utvetydige kriterier, der gør, at bestyrelserne består af mindst 40 procent af hvert køn i børsnoterede selskaber med over 250 ansatte.

»Når man med statens magt og midler vil diktere, hvordan virksomheder og organisationer skal ansætte, så er det ikke ufarligt. Det er diskrimination,« lyder den klare dom fra Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh.

»Det her er en adgangsbillet til kønskvoter, og det vil være et tilbageslag for ligestillingen.«

Hos De Konservative er man som udgangspunkt ikke modstandere af at gøre mere for at få flere kvinder op i rækkerne i dansk erhvervsliv, men hvis man er på vej med kvoter, »så bliver det ikke med konservative stemmer«, fastslår ligestillingsordfører Birgitte Bergman.

»Der er tale om omvendt ligestilling, når man signalerer, at kvinder har brug for særlig hjælp til at komme frem. Vi kvinder kan altså godt selv. Vi vil gerne bakke op om måltal og krav om større transparens i ansættelsesprocessen, men vi vil ikke være med til at umyndiggøre danske kvinder gennem kvoter,« siger hun til B.T.

EU-direktivet blev første gang luftet for over ti år siden, men nu er Tyskland vendt på en tallerken, hvilket sikrer flertal til EU-direktivet.