Thorning siger, at ældre skal have en fair chance på arbejds-markedet. Men staten er selv dømt for at aldersdiskriminere

Statens egen HR-afdeling, Moderniseringsstyrelsen, er foreløbig dømt for fem tilfælde af aldersdiskrimination. Men problemet er langt større.

Undersøgelser foretaget i 2011 og 2012 af Djøf – forbundet for jurister og økonomer - viser, at staten i forbindelse med fyringsrunder har valgt at skille sig af med en større andel af dem på 50+ år.



Det hænger dårligt sammen med, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i sin nytårstale opfordrer arbejdsgiverne til at give seniorerne en fair chance. Det mener FTF-formand Bente Sorgenfrey, som har fulgt udviklingen for offentligt ansatte over en årrække.

- Der er ingen tvivl om, at statsministeren også bliver nødt til at feje for egen dør for ellers bliver det svært at få andre med. Vi har set flere fyringsrunder i staten, hvor det er gået hårdt ud over de ældre. Det er samtidig ikke let at komme i job, når man er oppe i årene, så med de nye reformer på dagpengeområdet risikerer man at ramme de 58-59-årige meget hårdt, siger Bente Sorgenfrey, der glæder sig over statsministerens melding.

Staten må være forbillede

Men hvis Helle Thorning-Schmidts opfordring skal få konsekvenser og ikke kun være pæne ord i en nytårstale, kræver det handling. Professor og arbejdsmarkedsforsker Per H. Jensen fra Aalborg Universitet har forsket i seniorer på arbejdsmarkedet. Han er ikke i tvivl om, hvad der skal til.

- Når statsministeren på denne måde sætter et politisk fyrtårn, så er det god stil, at staten går foran med et godt eksempel og viser vejen. Hvis ældre skal fastholdes på arbejdsmarkedet, så forudsætter det, at der sker en mentalitetsændring i hovedet på dem, der ansætter, siger Per H. Jensen.

Er det troværdigt, at Helle Thorning-Schmidt opfordrer til at give ældre en chance, når staten selv er dømt for aldersdiskriminering? Deltag i debatten på BTs Facebook-side HER.

Han husker, at der i 00’erne var informationskampagner, der satte fokus på god seniorpolitik og på, hvordan man iværksætter den. Det gælder om at få virksomhederne til at indstille sig på at fastholde seniorer. Det hjalp, men undersøgelser viser, at det fortsat er relativt få arbejdsgivere, der opfordrer seniorer til at blive på arbejdspladsen.



- Vi har spurgt efterlønsmodtagere, om arbejdsgiveren havde gjort noget for at få dem til at blive på arbejdspladsen. 80 procent svarede, at det ikke var tilfældet. Da vi så spurgte de 60-64-årige, der var blevet på arbejdsmarkedet, om virksomheden havde gjort noget for at få dem til at blive, så var det tilfældet for 80 procent af dem. Det siger alt om grundproblemet. En god personalepolitik kan nemlig til enhver tid konkurrere med efterlønsordningen, siger Per H. Jensen.

Han mener, at arbejdsgiverne skal gå hen til seniorerne og sige, at man ikke håber, at vedkommende vil gøre brug af efterlønsordningen. Fordi det vil være en katastrofe for arbejdspladsen at miste erfaring, faglig viden og oplæring af nye medarbejdere. Og så skal det være muligt at tage individuelle hensyn til jobindhold for seniormedarbejderen.