Lyt til artiklen

Folketingsmedlemmet Joachim B. Olsen er kommet i vælten på Facebook, efter at han i et opslag har skrevet, at han ville begå selvtægt.

Der er en lov - og så er der ens moralske forpligtelser overfor ens familie. Og når det sidste vægter højest, så er det i orden at begå selvtægt.

Det mener Liberal Alliances folketingsmedlem Joachim B. Olsen, der på facebook raser over de hærværksmænd, der har sprængt hans postkasse i stykker nytårsaften.

»I går aftes bad jeg nogle unge mænd, som fyrede ulovligt fyrværkeri af på vores vej om at forsvinde. Det gjorde de. Derefter kontaktede jeg politiet og informerede dem om i hvilken retning de gik. De havde ikke tid til at komme forbi, hvilket jeg har forståelse for nytårsaften. I morges vågnede jeg op til en sprængt postkasse og en smadret baglygte på min bil. Om det var de samme unge mænd, ved jeg ikke. Lige nu er jeg bare lettet over, at jeg ikke fangede dem på fersk gerning. Jeg ville være så ked af at skulle ulejlige mine kollegaer i folketinget med en afstemning om ophævelse af min parlamentariske immunite«.

Sådan skriver den tidligere OL-sølvvinder i kuglestød på sin Facebookprofil, hvor han også har vedhæftet et billede af den smadrede postkasse fra parcelhuset i Gladsaxe.

Og i et senere indlæg forklarer Joachim B. Olsen, at han ville have givet hærværksmændene 'et par på kassen', hvis han havde taget dem på fersk gerning.

Facebookopdateringen har ført til voldsom harme, fordi mange mener, at det er upassende, at et folketingsmedlem fortæller, at han ville bryde loven og begå selvtægt.

Men den kritik preller af på Joachim B. Olsen. Det fortæller han til BT.

»Det må folk gerne synes, men jeg siger det, der er sandt. For mig er det simpelthen så logisk. Det er det samme, hvis der kom en indbrudstyv og brød ind i mit hjem. Det skal da have konsekvenser. Der er andet, der holder et samfund sammen end jura. Der er også sociale normer,« siger Joachim B. Olsen og forklarer, hvorfor han blev så vred over den smadrede postkasse.

»Det gør mig vred, at folk går ind i min have med ulovligt fyrværkeri. De putter det i min postkasse, sprænger den i stykker, så der flyver metalstykker 15-20 meter gennem luften og rammer min bil. Det er vildt krænkende for mig, som det er for alle andre, der prøver det her. Og så er det i øvrigt også farligt. Jeg har børn på fem og ni år, som selvfølgelig på alle tider skal færdes trygt på vores grund,« siger han og han tilføjer:

»Det er som om, at alle folk siger: 'Det er nytårsaften, så er det ok'. På alle andre dage af året ville folk jo gå fuldstændig amok over sådan noget. De har jo været inde på min grund. På min matrikel. Og når man kommer på min matrikel med sådan nogle hensigter, så vil jeg gerne stå ved, at så kan man godt få et par flade,« lyder det fra den vrede politiker.

Han uddyber, at han dog ikke ville slå folk til plukfisk. Og slet ikke ville slå, hvis det var børn på 12-13 år. Men ældre hærværksmænd ville få en 'huskekage'.

En huskekage?

»Ja, absolut. Det fortjener man i sådan en situation.«

Er det det samme som et par på kassen?

»Ja, jeg taler jo ikke om at banke folk til plukfisk.«

Men hvis du gør noget ulovligt som selvtægt for at straffe dem, så vil du jo ikke være bedre end dem, der gør noget ulovligt ved at begå hærværk?

»Jo, det er jeg absolut. Det kan jo slet ikke sammenlignes. Det er jo nogle, der begår vold mod mig, og så må man forvente en modreaktion. Jeg kunne aldrig nogensinde finde på at begå umotiveret vold mod nogle mennesker,« siger Joachim B. Olsen og tilføjer, at han ikke mener, at loven om selvtægt skal laves om.

Vil det så også være ok, hvis du blev straffet for vold bagefter, hvis du gav hærværksmændene nogle på kassen?

»Ja, hvis det var indenfor rammerne, så vil jeg synes, at det var ok. Jeg har en forpligtelse som menneske, og den er først og fremmest overfor min familie. Den går over alt andet. Jeg vil beskytte min familie, og jeg vil beskytte min ejendom.«

Har du aldrig selv lavet drengestreger med fyrværkeri?

»Det ved gud, jeg ikke har. Jeg har aldrig nogensinde sprunget en postkasse i luften. Det kunne jeg aldrig finde på. Jeg har gået på æblerov, men jeg har sgu aldrig begået hærværk.«

Så det at stjæle æbler er ikke det samme som at ødelægge en postkasse?

»Jeg er ikke fejlfri, og jeg har også været ung. Og det kan også være, jeg har gjort ting, hvor jeg havde fortjent at få et par på kassen. Jeg har også været ung engang - og jeg har ikke altid været et dydsmønster.«