De Radikale vil give politi og domstole helt nye beføjelser i kampen mod tvangsægteskaber. Forslaget får bred støtte og kan blive en del af regeringens kommende strategi.

De danske myndigheder kan meget vel få helt nye redskaber i kampen mod tvangsægteskaber, inden året er omme. De Radikale stiller en række konkrete krav til regeringens kommende strategi mod tvangsægteskaber og får nu opbakning fra begge sider i Folketing, skriver Berlingske.

Helt konkret vil de Radikale med inspiration fra England indføre en såkaldt beskyttelsesordre, der giver politiet mulighed for at inddrage det røde pas fra unge, der er i risiko for at blive tvangsgift i udlandet.

Samtidig skal politiet kunne udstede et kollektivt polititilhold til en hel familie, hvis familiemedlemmerne mistænkes for at ville arrangere et tvangsægteskab samt kunne nægte en udlænding indrejse til Danmark, hvis personen er indblandet i en tvangsægteskabssag.

- Et tvangsægteskab er en meget alvorlig forbrydelse. Derfor er der behov for meget håndfaste instrumenter – en slags nødværge – til de situationer, hvor forebyggelsen ikke lykkes, siger de Radikales udlændingeordfører, Zenia Stampe, til Berlingske.

I sidste uge præsenterede integrationsminister Karen Hækkerup (S) et bud på en ny forebyggende strategi mod tvangsægteskaber. Hun erkendte, at der ikke bliver gjort nok for at forhindre problemet og lægger op til at bruge 24 millioner kroner på at »holdningsbearbejde« unge og forældre. Men de Radikale mener, at der er behov for at gå endnu videre.

- Karen Hækkerups strategi mangler noget. Der er fokus på forebyggelse, men der mangler instrumenter i de tilfælde, hvor forebyggelsen slår fejl, siger Zenia Stampe, som tilføjer, at de nye regler skal udformes, så de ikke strider imod den enkeltes retssikkerhed.

Det er uklart, hvor mange unge kvinder og mænd der hvert år bliver tvunget ind i et ægteskab i Danmark. Men landets kvindekrisecentre har oplevet en markant stigning i antallet af henvendelser om æresrelaterede konflikter – herunder tvangsægteskab. Alene i 2010 modtog krisecentrene 663 henvendelser om æresrelaterede problemer mod 101 henvendelser i 2005.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Morten Bødskov (S) eller integrationsminister Karen Hækkerup til forslaget, men ifølge Berlingskes oplysninger undersøger regeringen i disse dage muligheden for at stramme reglerne i stil med de Radikales forslag.

Forslaget får også støtte fra SF, som mener, at politiet og domstolene skal have flere beføjelser.

»Når de unge er usikre, så skal de have mulighed for at komme hen og aflevere deres pas. Hvis vi kan bruge nogle af de engelske erfaringer, så synes jeg, at det er en god idé. Derfor skal vi arbejde videre i den retning,« siger SFs udlændinge- og retsordfører, Anne Baastrup.

VK-regeringen stemte i 2009 mod et lignende beslutningsforslag fra den tidligere opposition, men Venstres integrationsordfører, Inger Støjberg, kalder i dag de Radikales forslag for »meget glædeligt«.

- Det er meget sjældent, at jeg er enig med de Radikale om ret meget på udlændingeområdet, men det glæder mig meget, hvis man er villig til at se på nogle opstramninger af området, siger Inger Støjberg.

Regeringen forventer at fremlægge en samlet strategi mod tvangsægteskaber og æresrelaterede konflikter inden sommerferien.