Socialdemokratiets nye udlændingeudspil vækker ikke glæde hos den årelange samarbejdspartner, Radikale Venstre.

Partiet lægger nu ekstra pres på Socialdemokratiet og gør det dermed endnu sværere for Mette Frederiksen at vriste nøglerne til Statsministeriet ud af hænderne på Lars Løkke Rasmussen (V).

Hvis ikke Mette Frederiksen er villig til at give Radikale Venstre afgørende indflydelse på udlændingepolitikken, kan hun glemme alt om partiets støtte.

Det siger partiets politiske leder Morten Østergaard i talkshowet 'Lippert', som TV 2 News sender onsdag aften.

»Hvis vi ikke er trygge ved, at der føres en politik, som vi kan bakke op om, vil vi ikke være parlamentarisk grundlag,« lyder meldingen fra Morten Østergaard.

Den radikale leder beskriver Socialdemokratiets seneste udlændingeudspil som 'valgkampsrelaterede luftkasteller'. I udspillet foreslår Socialdemokratiet at sende flygtninge til et modtagecenter i et nordafrikansk land - hvilket ifølge Radikale Venstre ikke kan lade sig gøre, og hvilket flere eksperter også har slået tvivl om.

Mette Frederiksen har flere gange gentaget, at hun agter at føre udlændingepolitik hen over midten i Folketinget - med Venstre og Dansk Follkeparti. Men det kan altså give hende alvorlige problemer med at finde et flertal bag sig i Folketinget.

For ifølge Berlingske Barometers vægtede gennemsnit af de seneste politiske meningsmålinger, kan Socialdemokratiet sammen med støttepartierne SF, Enhedslisten, Alternativet og Radikale Venstre tælle til 91 mandater. Kan Mette Frederiksen ikke tælle de ni radikale mandater med, vil hun således ikke kunne nå de eftertragtede 90 mandater bag sig.