Den radikale politiker Anna Mee Allerslev trak sig fra valgkampen i oktober. Alligevel fik hun stemmer nok til at blive valgt ind.

Det betyder dog ikke, at hun alligevel har tænkt sig at fortsætte med at arbejde på Københavns Rådhus. Det fortæller formanden for Radikale Venstre i Hovedstaden, Viktor Dylander, til TV 2 Lorry.

»Som Anna Mee Allerslev har sagt tidligere, så stiller hun sig ikke til rådighed. Hun skal nu finde ud af, hvordan hun vil nedlægge sit mandat,« siger han.

Anna Mee Allerslev valgte i slutningen af oktober at trække sig fra kommunalvalget og politik, efter at flere afsløringer om hendes borgmestergerning og hendes private bryllupsreception på Københavns Rådhus kom frem i blandt andet BT.

»Jeg trækker mig af personlige årsager. Jeg har bedt overborgmesteren om et møde inden for fire dage, og så er jeg stoppet i københavnsk politik. Hvis jeg bliver valgt, er svaret det samme,« sagde hun på pressemødet den 25. oktober.

Men fordi hun først trak sig under en måned før kommunalvalget, var kandidatlisterne for længst indleveret. Derfor kunne vælgerne i hovedstaden se Anna Mee Allerslevs navn stå øverst på stemmesedlen under Radikale Venstre, da de tirsdag skulle sætte deres kryds.

I alt fik Radikale Venstre til kommunalvalget i København 26.691 stemmer, hvilket er nok til fem mandater i Borgerrepræsentationen. Og det er netop det femte mandat, der går til Anna Mee Allerslev, der endte med at få 1.123 personlige stemmer - selvom hun havde trukket sig.

Til DR fortæller den radikale politiker Christopher Røhl Andersen, der med 1.009 stemmer endte på en sjetteplads - lige bag Anne Mee Allerslev - at han stærkt går ud fra, at den tidligere Integrations- og Beskæftigelsesborgmester trækker sit kandidatur tilbage, hvorfor han anser sig selv som valgt ind i borgerrepræsentationen.

Han forklarer samtidig, at han ikke er skuffet over at have fået færre stemmer end Anna Mee Allerslev, selvom han har kørt en aktiv kampagne, mens hun for flere uger siden trak sig.

»Anna Mee Allerselv er en enormt dygtig politiker. Derfor ser jeg det heller ikke som nogen skam at få færre personlige stemmer end hende. Valgkampen har været utrolig turbulent indtil nu. Vi er derfor meget tilfredse med resultatet,« siger Christopher Røhl Andersen til DR.

Til nyhedsbureauet Ritzau har forskningschef Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole tidligere forklaret, at man dog ikke uden videre kan trække sig, når man først er valgt til kommunalbestyrelsen i en kommune.

Til Berlingske forklarer han, at det er Anna Mee Allerslevs eget ansvar at anmode om at udtræde af borgerrepræsentationen, og at hun ved første møde i borgerrepræsentationen skal gå til formanden, overborgmester Frank Jensen (S), og anmode om det.

Hvis hun ikke gør det, bliver hun automatisk medlem af borgerrepræsentationen.

»Hun har selv brugt formuleringen, at hun trækker sig af personlige forhold. Hvis man tager den strenge juridiske kasket på, så har hun ikke en gyldig grund til at udtræde af borgerrepræsentationen,« siger Roger Buch til Berlingske og tilføjer:

»Men i de fleste tilfælde får medlemmer lov at udtræde alligevel. Så overholder man ikke reglerne, men sandheden er nok også, at der er noget galt med de regler. Der er ikke nogen kommunalbestyrelse eller borgerrepræsentation, der vinder noget ved at tvinge en person til at blive.«

De fire andre mandater fra Radikale Venstre er gået til Mia Nyegaard, Mette Annelie Rasmussen, Tommy Petersen og Karen Melchior.