Med den europæiske finanspagts respekt for danske forbehold, så er der ikke behov for folkeafstemning, siger R

En mulig dansk folkeafstemning om den europæiske finanspagt får nu dødsstødet af de Radikale. Det sker, fordi Danmark ifølge EU slipper for pagtens sanktioner, ligesom euroforbeholdet består.

- Forbeholdet vil blive respekteret. Så bliver der ikke suverænitetsafgivelse, og så er der ikke behov for en folkeafstemning, siger EU-ordfører Sofie Carsten Nielsen.

Dermed vil Danmark ikke blive underlagt sanktioner og de ting, som kunne komme i konflikt med forbeholdet, lyder det.

- Det vil ligne den måde, vi har lagt os op ad eurolandene på indtil nu. Nu får de en ny aftale, og så får vi en mulighed for at knytte kronen op på euroen på samme måde som nu med respekt for forbeholdet, siger Sofie Carsten Nielsen.

EU-ordføreren glæder sig over meldingen fra EU, der kommer fra EU-Kommissionens formand José Manuel Barroso og EU-præsident Herman Van Rompuy. Det skaber ro i Danmark og ro omkring finanspagten, mener Sofie Carsten Nielsen.

- Selvom jeg ikke er bange for en afstemning, så er der behov for at Europa kan handle og kan handle hurtigt. Og lavpraktisk vil en folkeafstemning skabe uro og trække processen i langdrag, siger hun.

Europaminister Nicolai Wammen (S) går ikke helt så langt i sin konklusion omkring meldingerne fra Barroso og Van Rompuy - men glæder sig også over den klarhed, der nu er skabt.

- Det er alt for tidligt at afgøre, om der bliver brug for en folkeafstemning eller ej. Men der er ikke noget, der tyder på, at Danmark vil blive bedt om at afgive suverænitet ud fra de meldinger fra Barroso, siger europaminister Nicolai Wammen (S).

/ritzau/