Fagbevægelsen er ved at blive en hæmsko, mener den radikale landsformand, Klaus Frandsen. Han afviser, at de Radikale selv er i lommen på arbejdsgiverne.

Socialdemokraternes tætte relation til fagbevægelsen er ved at udvikle sig til en hæmsko.

Sådan lyder advarslen fra de Radikales landsformand, Klaus Frandsen, der i sin tale på partiets landsmøde rettede en hård kritik mod lønmodtagerorganisationerne, skriver B.dk.

- Fagbevægelsen har nu tre gange i løbet af bare 14 år valgt at snigløbe Socialdemokraterne. Ved at modarbejde efterlønsreformen i 1998. Ved at indgå trepartsaftale med Fogh i 2007 og ved at underminere trepartsaftalen i år. Kvoten er ved at være opbrugt. Relationen til fagbevægelsen har traditionelt været en fordel for Socialdemokraterne. Hvis det her bliver ved, bliver det en hæmsko, lyder advarslen fra Klaus Frandsen. 

Det er især de kuldsejlede trepartsforhandlinger i foråret, som har vakt den radikale vrede.

- Når Socialdemokraterne stiller samfundet i udsigt, at vi kan lave en aftale med fagbevægelsen, der bidrager til dansk økonomi, så taber fagbevægelsen troværdighed, når de ikke kan leve op til det. For nu står vi med et hul i den økonomiske plan, siger Klaus Frandsen.

Han mener, at fagbevægelsen har tabt legitimitet i befolkningen, fordi de ikke tager aktiv del i at løse de økonomiske problemer, som Danmark kæmper med. Og ifølge den Radikale landsformand er det en af årsagerne til, at fagbevægelsen havde svært ved at samle folkelig opbakning bag konflikten mod restaurant Vejlegården i løbet af sommeren. 

- Skulle der engang opstå et borgerligt flertal udenom Radikale Venstre for indskrænkning af konfliktretten a la Vejlegård-diskussionen, så vil mit svar til fagbevægelsen være: Det har I selv bidraget til ved at placere jer strategisk forkert, siger Klaus Frandsen.

Han afviser, at han langer ud efter fagbevægelsen, fordi de Radikale er ved at udvikle sig til at være et arbejdsgiverparti.

I går kunne Berlingske fortælle, hvordan de Radikales partikasse forud for sidste valg blev polstret med over to millioner kroner fra A.P Møller - Mærsk, finanssektoren og de store arbejdsgiverorganisationer.

- Men vi har ikke noget tæt forhold til arbejdsgiverne. Det er ikke antydningen af det samme, som det forhold Socialdemokraterne har til fagbevægelsen, siger Klaus Frandsen.

Han understreger, at de Radikale ikke er tilhængere af at afskaffe konfliktretten.

- Vi kommer ikke til at blive sure nok på fagbevægelsen til, at vi vil afskaffe konfliktretten, siger Klaus Frandsen.