Efter flere måneder hvor statsminister Mette Frederiksen (S) næsten udelukkende har talt om Ukraine og udenrigspolitik, har hun i løbet af den sidste uges tid pludselig skiftet strategi.

Statsministeren har i en række medieoptrædener i Politiken, Altinget, DR2-programmet Deadline og podcasten Genstart talt om indenrigspolitik og om velfærdsstaten.

Dog er statsministeren ikke kommet med nogle tydelige udspil eller synspunkter i de talrige medieoptrædener. Derimod har hun  i mere vage formuleringer betonet vigtigheden af at have tillid til offentligt ansatte og forklaret om forskellen på en »velfærdsstat« og et »velfærdssamfund«. Så hvad er formålet med medieturnéen?

Spørger man B.T.s politiske analytiker, Henrik Qvortrup, handler det mest af alt om, at statsministeren skal markere sig på nogle mere hjemlige dagsordener ved at udtale sig om indenrigspolitik i en bred palette af danske medier.

»Det handler mere om, at hun gør det, end hvad hun siger. Det handler om at sende et signal til nogle vælgere og til et parti, der har siddet tilbage med en lidt grim oplevelse af, at de havde en formand og en statsminister, der befandt sig mere i Kiev og i Bruxelles end i København og Herning,« siger Henrik Qvortrup til B.T. og tilføjer:

»Den her turné efterlader almindelige mennesker med et indtryk af, at hun er tilbage, at hun er kommet hjem.«

Medieturnéen kommer også i kølvandet på forsatte spekulationer om, at statsminister Mette Frederiksen er på vej til et topjob i udlandet.

Men de spekulationer får statsministeren altså ikke manet i jorden med sin medieturné, vurderer Henrik Qvortrup.

»Det lykkedes hun ikke med. Der kan hun stille sig på et ben og sige som en hane. Den diskussion vil køre til den anden side af sommeren. Der er ikke nogen, heller ikke i hendes eget parti, der tror på, at hun ikke tager det, hvis hun får tilbudt et attraktivt job,« lyder dommen fra B.T.s politiske analytiker.

Mette Frederiksen har ved flere lejligheder benægtet, at hun går efter en international toppost i eksempelvis EU eller NATO. Hun har også sagt, at hun ville sige nej, hvis hun blev tilbudt en sådan post.

Det er ikke første gang, at en dansk statsminister har benægtet vedholdende rygter om en international toppost.

Inden Anders Fogh Rasmussen (V) i 2009 blev generalsekretær for NATO, benægtede han også gentagne gange rygterne om, at han skulle være på vej til at forlade sit hverv som statsminister til fordel for posten som NATO-chef.