SF's forkvindekandidat Annette Vilhelmsen vil gøre dagpengeperioden fleksibel. Den udmelding er gift for regeringen, mener TV2's politiske kommentator Henrik Qvortrup.For Annette Vilhelmsen har nu en reel chance for at blive valgt til posten, vurderer han.

- Hvis Vilhelmsen bliver valgt - det kan man ikke længere afvise - vil det skabe en regeringskrise af dimensioner. Og spørgsmålet er, om SF kan blive i regeringen, hvis hun fastholder de synspunkter, siger Henrik Qvortrup.

Det kan nemlig ikke lade sig gøre at sidde i regeringen, samtidig med, at man gennemføre ændringer af dagpengereglerne, forklarer han.

- Sat på spidsen, er det et valg for eller imod regeringsdeltagelsen. Hvis Vilhelmsen står fast ved den udmelding, vil konsekvensen være, at det vil være vanskeligt at se SF være i en regering, der fastholder det stik modsatte synspunkt. Det er en meget giftig udmelding, siger Henrik Qvortup.Det er samtidig en melding, som store dele af SF-vælgerne gerne vil høre, forklarer han.

Villy Blander sig
Og nu blander den afgående formand Villy Søvndal sig, selvom han ellers sagde, at han ville holde sig udenfor formandsvalget. Han advarer mod, at formandsvalget gøres til et spørgsmål om, hvorvidt SF skal sidde i regeringen.

- Der må ikke være tvivl om, at SF står fuldstændig inde for regeringsgrundlaget. Det gælder også dagpengereformen, siger han i dag til Berlingske.

Og det sætter Annette Vilhelmsens udmelding i perspektiv, mener Qvortrup.

- At han så går ud og siger, at SF ikke gambler med regeringssamarbejdet, fortæller bedre end noget andet, hvad det er for et projekt, Annette Vilhelmsen har gang i her, siger han.

- Det Annette Vilhelmsen bare glemmer at forklare er, hvordan hun i himmelens navn vil får det gennemført, når der er ikke noget, der minder om et flertal for det.