Mattias Tesfaye fortryder sit forslag om at indføre et lønloft på 50.000 kr. om måneden i Danmark ved lov.
Mattias Tesfaye fortryder sit forslag om at indføre et lønloft på 50.000 kr. om måneden i Danmark ved lov. Foto: Dennis Lehmann

SF's unge rebel Mattias Tesfaye fortryder, at han for et par år siden foreslog, at ingen her i landet burde tjene mere end 50.000 kr.

- Det må være muligt at erkende en fejl og lægge afstand til en konkret udtalelse, uden konstant at skulle have den skudt i skoene, siger Mattias Tesfaye til bt.dk

Han har de seneste 4-5 dage været i centrum for en ophidset debat internt i SF. Først anklagede veteranen Pernille Frahm ham for at nære kommunistiske tilbøjeligheder, og siden er debatten om nogle fire år gamle teser for 'praktisk socialisme', som han havde skrevet, bølget frem og tilbage.

Mattias Tesfaye stiller op til posten som partiets næstformand, og det er almindelig kendt, at han nyder Villy Søvndals opbakning.

Sideløbende med debatten i SF har hans idé om at indføre et forbud mod lønninger over 50.000 kr. om måneden fremkaldt hovedrysten.
 
Nu trækker han det tilbage:

- Jeg skrev det med et glimt i øjet, som som et forsøg på at starte en debat om den stigende lønspredning i både den private og offentlige sektor. Idag har jeg lært, at folk der læser mine tekster ikke kan se det glimt jeg havde i øjet, da jeg skrev den, siger han og tilføjer for en god ordens skyld, at han er tilhænger af, at  politikerne vedtager hverken mindste- eller maksimumslønninger.

- Lønforhandlinger klares bedst mellem arbejdsmarkedets parter. Men jeg støtter at vi får en god diskussion om hvorvidt nogle lønninger efterhånden er løbet løbsk, siger Mattias Tesfaye.

Da han i 2010 på sin daværende blog på nyhedssitet Avisen.dk foreslog et lønloft, begrundede han det med, at lønninger over 50.000 kr. bare førte til et unødvendigt luksusforbrug.

- Med en maksimumsløn på 50.000 brutto pr. borger kunne pengene og dermed forbruget kanaliseres andre steder hen i samfundsøkonomien. Steder hvor vi har mere brug for det. Det kunne være ordentlig mad i hjemmeplejen. En tiltrængt renovering af kloaknettet. Eller en anstændig løn til de folk, der laver det hårdeste og mest utaknemmelige arbejde i vores samfund, skrev han dengang.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.