Regeringens forslag om afgifter på brænde får dansk virksomhed til at flytte sin produktion til udlandet

Det kan ikke betale sig at handle med træ, hvis der kommer afgifter på brænde i Danmark. Det mener Tommy Bruus-Jensen, tidligere formand for Biobrændselsforeningen og ejer af Dansk Brændesalg ApS.

- Den nye afgift kommer ikke til at gavne nogen i Danmark. Brændeforhandlerne må lukke deres salg, fordi det bliver for dyrt at producere brænde med de nye afgifter. Den danske stat kommer også til at tabe penge, for den går glip af både moms og afgifter, når danskerne fremover vil bestille deres brænde i Tyskland, siger Tommy Bruus-Jensen.

Han har bestemt sig for at lukke halvdelen af sin butik i Danmark og åbne virksomhed i Tyskland. Hans butik skifter derfor navn fra ’Dansk Brændesalg ApS’ til ’Tysk Brændesalg ApS’, den dag regeringen vedtager den såkaldte forsyningssikkerhedsafgift. Den kommer til at betyde, at prisen på blandt andet træ, briketter og træpiller øges betragteligt frem mod 2020, med første stigning i 2014. Tommy Bruus-Jensen synes, at regeringens forslag er en tåbelig idé.

- Det er inkompetence på højt plan at indføre de afgifter, for man saboterer danske arbejdspladser. Jeg er sur og bitter over at have arbejdet 70-80 timer om ugen i mange år for at skabe arbejde til andre, og så skal jeg lukke min butik, siger han.

I Tyskland vil Tommy Bruus-Jensen kunne sælge brænde uden afgifter, og i stedet for at betale den danske moms på 25 procent, skal de danske kunder kun betale den tyske moms på syv procent. På den måde mener Tommy Bruus-Jensen, at en dansk husholdning kan spare mere end 1.000 kroner om året ved at købe deres brænde syd for grænsen, når afgiften er helt indfaset i 2020.

Grunden til, at man kan bestille træet uden at betale afgifter i Tyskland, er, at man ikke skal indberette køb under 1.000 kroner til Skat. Det har Tommy Bruus-Jensen tænkt sig at handle på.

- Jeg er klar til at pakke pallerne, så de koster 999 kroner, lige så snart lovforslaget bliver vedtaget. Så får man lidt mindre brænde ad gangen, men man slipper for at betale afgifter. Det kan godt betale sig, siger han. Han tvivler samtidig på, at der er nogen, der vil indberette deres køb til Skat, hvis de køber træ for over 1.000 kroner.

- Jeg tror ikke, der er ret mange, der henvender sig til Skat for at få lov til at betale afgifter. Folks kreativitet er stor, når det handler om at undgå at betale afgifter.

Tommy Bruus-Jensen har ikke åbnet sin butik i Tyskland endnu, men han kan allerede mærke, at efterspørgslen er stor.

- Jeg får mange forespørgsler fra mine kunder hver eneste dag. De er interesserede i at vide, hvad deres brænde ville koste med tyske priser. Hvis loven om afgifterne bliver vedtaget, vil efterspørgslen eksplodere, siger han.

Inden for de seneste to år er grænsehandlen med træpiller og brænde mere end firedoblet ved den dansk/tyske grænse. Træpiller solgt fra Flensborg til private i Danmark udgjorde i 2010 cirka 63.000 ton. I 2011 steg mængden til ca. 178.000 ton, og i 2012 kom der 285.000 ton træpiller fra Flensborg til Danmark.

Fakta - forsyningssikkerhedsafgift

Et bredt politisk flertal vedtog i marts 2012 – som led i Energiaftalen – at folk, der varmer op i en brændeovn, skal pålægges en såkaldt forsyningssikkerhedsafgift på den brændsel, de køber. Det vil på sigt gøre brænde omkring 33 procent dyrere. Den specifikke forsyningssikkerhedsafgift er for øjeblikket i høring og et lovforslag ventes fremsat i løbet af efteråret 2013.

Fra 2014 skal du betale omkring 100 kroner ekstra i afgifter pr. kubikmeter løvtræ til din brændeovn og knap 200 kroner ekstra for et ton træpiller.

Afgiften stiger gradvist frem til 2020, hvor du kommer til at betale 300 kroner mere i afgift pr. kubikmeter løvtræ og 520 kroner pr. ton træpiller.

I dag koster en kubikmeter brænde ca. 900 kroner. Med de nye afgifter vil den i 2020 komme til at koste 1200 kroner.