Juraprofessor er ikke enig i den udmelding, som hans kollega er kommet med om deres fælles notat.

Der er ikke grundlag for en rigsretssag mod Mette Frederiksen (S) i Minksagen, vurderer tre juraprofessorer, som på eget initiativ har udarbejdet et notat om sagen.

En af forfatterne, Jørgen Albæk Jensen, går så langt som til at opfordre politikerne til at lukke sagen ned og tage fat på væsentligere emner i regeringsforhandlingerne.

Men den udmelding tager en af hans medforfattere afstand fra.

»Den motivation må stå for Jørgens egen regning. Jeg har ikke haft nogen motivation, der handler om at påvirke regeringsforhandlingerne,« siger Jens Elo Rytter, professor i forfatningsret på Københavns Universitet.

Udtalelserne fra hans medforfatter Jørgen Albæk Jensen fra Aarhus Universitet er blevet bragt i en artikel i Jyllands-Posten.

»Vi håber at kunne få overbevist i hvert fald nogle af de borgerlige partier om, at der ikke er noget at komme efter, så man kunne tage det punkt ud af regeringsforhandlingerne,« har han blandt andet sagt til avisen.

Jens Elo Rytter ønsker ikke at blande sig politisk, siger han. Notatet skal derfor udelukkende opfattes som et fagligt indspark i debatten.

»Vi kommer med en retlig vurdering. Det er ikke andet end det.«

»Når der er nogle væsentlige samfundsspørgsmål, der involverer en ekspertise, man selv har, så synes jeg ikke, det er urimeligt, at man bidrager med sin viden,« siger han.

Professorernes ageren i medierne er dog meget usædvanlig, mener politisk kommentator på Ekstra Bladet Hans Engell.

»De optræder ret friskt. Det er et normskred, at de ikke kun holder sig til juraen, men også går ind i det politiske. Det er en meget direkte indblanding,« siger han.

De tre professorer har lavet deres vurdering på baggrund af Minkkommissionens beretning, som kom i juni.

Kort tid efter udtalte de for første gang, at de ikke mente, at Mette Frederiksen kunne drages juridisk til ansvar.

Det er den vurdering, som de nu gentager, efter at de har haft lejlighed til at kigge endnu grundigere på juraen.

Ritzau har forsøgt at få fat i Jørgen Albæk Jensen, men han er ikke vendt tilbage. Professor Jørn Vestergaard, der er den tredje medforfatter, ønsker ikke at stille op grundet sygdom. Han henviser i stedet til sine medforfattere.

/ritzau/