Lyt til artiklen

Blå blok har to statsministerkandidater, efter at Søren Pape Poulsen (K) mandag har meldt sig på banen.

Hvem er han?

Sådan lød det fra mange vælgere og politikere, da Søren Pape Poulsen overtog rollen som frontfigur for De Konservative i 2014.

Den daværende Viborg-borgmester var ukendt på landsplan, han havde intet netværk på Christiansborg, og han var bestemt ikke førstevalget til at overtage formandsposten fra Lars Barfoed.

Pape var et ukendt tredjevalg og en kanin op af hatten. Men han har vist sig at være en konservativ comeback-kanin.

Krisen og modgangen for partiet er vendt, og mandag har 50-årige Pape meddelt, at han går efter statsministerposten ved næste folketingsvalg.

Han er adoptivbarn, opvokset på en lille gård ved Bjerringbro ved Viborg og gift med en dominikansk mand. Dermed lå det ikke ligefor, at Pape skulle være frontmand for De Konservative.

Kort efter at han tog over i 2014, fik De Konservative blot seks mandater ved valget i 2015.

Men nu står partiet til omkring fire gange så mange ifølge diverse meningsmålinger.

Dermed har Pape lukket hullet op til storebror Venstre, der har formand Jakob Ellemann-Jensen som statsministerkandidat.

Længe har Pape fedtspillet om sit kandidatur til statsministerposten, hvilket har irriteret Venstre, men nu er den leg altså slut.

I den igangværende valgperiode har Pape drillet Venstre og fået lokket flere folketingsmedlemmer fra V til K, og da Pape mandag morgen indkaldte til pressemøde klokken 10.30, måtte Venstre rykke et planlagt pressemøde om et beskæftigelsesudspil med to timer fra klokken 11 til 13.

Selv om Pape er landmandssøn, kan han ikke slå et søm i et bræt, så han kom i lære som kontorassistent med speciale i shipping hos Grundfos.

Siden afbrød han et lærerstudium for at blive speditør, inden han igen fik lyst til at undervise og blev afholdt klasselærer i Bjerringbro.

Ved kommunalvalget i 2009 fik han tredjeflest stemmer og blev borgmester i Viborg efter et politisk drama. De færreste viborgensere har glemt, hvordan det lille parti nappede posten foran både Socialdemokratiet og Venstre.

Han blev en populær borgmester i Viborg fra 2010, men var ukendt på den landspolitiske scene og skulle skabe sig et navn hos gud, konge og vælgerne i fædrelandet, da han blev formand for partiet fem år senere.

Landsscenen skabte fornyet fokus på Papes seksualitet og en omstridt sponsoraftale af fodboldklubben Viborg FF via det kommunale energiselskab.

Det var ikke kun partibogen, der var grøn. Men med en stram retspolitik, fastfrysning af grundskylden og flere midler til forsvaret kombineret med en lun og frisindet humor er han i dag ikke længere ukendt blandt vælgerne.

Han havde intet netværk på Christiansborg. Men Pape er lykkedes med at genskabe De Konservative og har brandet det som det grønne parti i blå blok.

Det blev ikke mindst understreget, da partiet var skyld i Eva Kjer Hansens (V) afgang som miljø- og fødevareminister i 2016 efter sagen om landbrugspakken.

Siden fik Pape rettet op på forholdet til Venstre og fik i 2016 sin drømmepost som justitsminister, selv om han havde afvist at gå i regeringen, fordi De Konservative havde haft det værste valg i 100 år.

Han valgte derudover snedigt at gå efter posterne som erhvervsminister samt børne- og socialminister til partiet. Det skabte en god platform for partiets mærkesager.

Nu går Pape efter den øverste post i dansk politik.

/ritzau/