Som helt ung drømte venstremanden Thomas Banke om en plads på Christiansborg. I dag kæmper den 31-årige Fredericia-borgmester for sit politiske liv.

- Jeg har prøvet hash, røget joints, taget kokain og amfetamin.

Sådan sagde Thomas Banke i sommeren 2007 til Ekstra Bladet, da han som nyvalgt landsformand for Venstres Ungdom gjorde sig til talsmand for, at stofferne var kommet til Danmark for at blive. Stofferne har siden klæbet til Thomas Banke, der efter 2009-valget og en dramatisk konstituering kunne hænge borgmesterkæden om halsen som den første Venstre-borgmester i Fredericia i 96 år.

Der blev også talt om stoffer, da politikere fra landets kommuner i marts var samlet til KLs topmøde i Aalborg.

- Der var flere, som havde fat i mig for at høre, hvad der i alverden var galt med Thomas Banke. Det kunne høres på hans stemme og ses på hans motorik. Det var tydeligt, at han ikke var sig selv, sagde byrådsmedlem Mads Lund, Borgergruppen, til Fredericia Dagblad i november sidste år.

Thomas Banke forklarede samme sted sin opførsel med medicinering mod »vanvittige tandsmerter«.

- Heldigvis var det mørkt, og stemningen er høj til sådan en fest. Jeg tror, at folk tænkte, at jeg var beruset, og det har de studset over, for det plejer jeg aldrig at være, sagde han.

Thomas Banke har oplevet meget politisk, siden han i 2003 var med til at genrejse Venstres Ungdom i Fredericia. Hans ambitioner var allerede dengang skyhøje.

- Jeg ved endnu ikke, hvilken kreds jeg skal stile efter. Jeg vil helst undgå at skabe spild. Det er helt sikkert min ambition at komme i Folketinget, sagde han til Fredericia Dagblad i 2004.

Han stillede ikke op til folketingsvalget i 2005, men stod senere samme år på stemmesedlen ved kommunalvalget i Fredericia. Han fik ikke nok krydser til en byrådsplads.

- Jeg ser ikke mig selv i fredericiansk politik mere. Hverken i baglandet eller noget som helst andet, sagde han til Fredericia Dagblad efter vælgernes dom og tilføjede:

- Og jeg kan ikke vente fire år på et byrådsvalg mere, sagde han og bebudede, at han fremover ville bruge mere tid på udenrigspolitik.

Da et af Venstres byrådsmedlemmer trak sig midt i valgperioden, trådte Thomas Banke til. Kort tid efter blev han desuden valgt som landsformand for Venstres Ungdom og lod forstå, at han nok ikke genopstillede ved byrådsvalget i 2009, fordi drømmen om en plads i Folketinget trak. Alligevel blev han i 2008 efter et tæt kampvalg borgmesterkandidat for Venstre i Fredericia, og på selve opstillingsmødet blev han konfronteret med sit forhold til stoffer:

- Du har selv valgt at stå frem og fortælle, at du har haft et misbrug. Kan vi være sikre på, at du har fortalt alt, for ellers har du chancen nu, sagde en venstremand ifølge Fredericia Dagblad. Thomas Banke garanterede, at der ikke var skeletter i skabet.

Det har så siden vist sig ikke at være helt korrekt. Et misbrug af morfin og kludder med bilag har nu medført, at der hersker kaos i Fredericia byråd, og det er endnu uvist, hvad det ender med, selv om Thomas Banke tirsdag meldte ud, at han gerne vil beholde sin post som borgmester.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.