Simon Emil Ammitzbøll-Bille siger farvel til sit nu tredje parti grundet uenighed om kursen.

Han er gået fra talentfuld rebel hos De Radikale over partiformand i et marginaliseret Borgerligt Centrum til en fremtrædende plads hos Liberal Alliance.

Nu forlader Simon Emil Ammitzbøll-Bille sit tredje parti uden at vide, hvad fremtiden bringer, og om han vil være løsgænger.

Han gik ind i politik for at bekæmpe uretfærdighed. Personlig frihed og retssikkerhed er de emner, han har arbejdet mest med, og uenigheder om de to samt EU-politikken er grunden til, at han forlader Liberal Alliance.

Ammitzbøll har efter eget udsagn altid været lidt af en politisk nørd. Hans politiske engagement tog for alvor fart, da han i 1996 meldte sig under fanerne hos De Radikales ungdomsparti, Radikal Ungdom.

En organisation, han i 2000 blev landsformand for. Den post bestred han frem til 2003.

Siden blev han folketingskandidat for moderpartiet, og i 2005 blev han første gang valgt ind i Folketinget for De Radikale.

Inden da var han første gang blevet kendt i offentligheden i tv-programmet FC Zulu, hvor han med manglende boldøje blev trænet i fodbold af den tidligere landsholdsspiller Mark Strudal.

Men i oktober 2008 fik Ammitzbølls medlemskab hos De Radikale en brat afslutning.

Efter længere tids offentlig uenighed med partileder Margrethe Vestager om blandt andet 24-års-reglen tog han sit tøj og gik - og smækkede døren bag sig.

- Jeg vil hellere gøre rent end arbejde for Margrethe Vestager, har han senere sagt om bruddet med det parti, der siden ungdommen havde fyldt en stor del af hans liv.

Hun havde sagt, at De Radikale måske kunne acceptere den omstridte 24-års-regel. Han stemplede det som "forræderi".

Kort efter stiftede han i januar 2009 sit eget parti, Borgerligt Centrum, der efter sløj vælgeropbakning i meningsmålingerne og interne uenigheder blev nedlagt igen bare fem måneder senere.

De to marginaliserede partiledere Anders Samuelsen og Ammitzbøll slog pjalterne sammen i Liberal Alliance, som Samuelsen kort forinden havde overtaget styringen af fra Naser Khader.

Heller ikke i Liberal Alliance så tingene for godt ud på det tidspunkt.

I januar 2009 ramte partiet 0,0 procent i en meningsmåling, og daværende politisk kommentator på TV2 Henrik Qvortrup lovede at æde en gammel hat, hvis partiet kom i Folketinget.

Siden gik det kun en vej - opad.

Selv om Ammitzbøll-Bille i LA måtte nøjes med pladsen som næstkommanderende, har partileder Samuelsen aldrig lagt skjul på, hvor vigtig han var for partiet.

Blandt andet kalder han i sin selvbiografi "Comeback Kid" Ammitzbøll-Bille for sin tro væbner, en totalt driftsikker makker og sin skudsikre vest.

Makkerparret Samuelsen og Ammitzbøll-Bille kæmpede sig op af dyndet og strøg i 2011 i Folketinget med 9 mandater. Qvortrup åd en økologisk stråhat på TV, og i 2015 fik partiet 13 mandater på tinge.

Det blev siden vekslet til en post som økonomi- og indenrigsminister frem til valget i juni 2019, hvor partiet blev decimeret og mistede ni mandater.

Nu har det mistet endnu et med et farvel til Ammitzbøll-Bille, og Liberal Alliance er nu Folketingets mindste parti med tre medlemmer.

/ritzau/