Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V)
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V)

Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen har med sit forslag om at sende penge tilbage til kommunerne sat regeringen i en position, hvor den igen er truet.

Selv om regeringen og blå blok knap har haft tid til at sunde sig oven på de seneste ugers splittelse, som endte med miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens afgang, så kan ny splittelse i blå blok være en realitet.

S-formand Mette Frederiksens forslag, som hun lancerede i Politiken onsdag, der opfordrer til at give pengene fra omprioriteringsbidraget tilbage til kommunerne, er nemlig stort set designet til at splitte blå blok, mener den politiske kommentator Jarl Cordua, der blandt andet er vært på det politiske program ’Cordua & Steno’ på Radio 24syv.

»Det her truer regeringen, for hun tager fat i noget, DF selv har meldt ud; at de penge skal føres tilbage hver en øre. Men Lars Løkke Rasmussen skal bruge en halv mia. kr. til skattelettelser til efteråret, så Mette Frederiksen sætter DF i et dilemma: Enten trækker de tæppet væk under regeringens økonomiske politik, underminerer dens handlefrihed eller også udstiller Mette Frederiksen Dansk Folkeparti som hyklere.«

Kan ikke have økonomisk politik mod sig

Hvis det første bliver tilfældet, at Dansk Folkeparti støtter Socialdemokraternes forslag, så vil der kunne laves økonomisk politik uden om regeringen, og hvis den økonomiske politik vakler, bør statsminister Lars Løkke Rasmussen trække sig.»Løkke kan holde på magten, lige indtil den økonomiske politik er truet, i samme sekund den er truet, og han bare sidder og lader sig køre rundt af skiftende flertal, så er tiden kommet til at sige farvel og tak,« siger Jarl Cordua.

Han mener overordnet set, at regeringen har tre muligheder, hvis regeringen sættes i mindretal af Dansk Folkeparti:

»Han kan ignorere flertallet, han kan udskrive valg, eller han kan sluge ydmygelsen, men det tror jeg ikke, de andre blå partier vil finde sig i,« siger Jarl Cordua med henvisning til Liberal Alliance, som flere gange tidligere har truet med at vælte regeringen, hvis der ikke kommer topskattelettelser ud af den kommende skattereform.

»Regeringen kan ikke føre en politik, hvor de fører pengene tilbage til kommunerne, det vil LA ikke finde sig i, det vil sætte regeringen under administration, og det vil sige, at Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti kan føre den økonomiske politik,« siger Jarl Cordua.

Giver Dansk Folkeparti en gulerod

Han tror, at den mest sandsynlige udgang på forløbet bliver, at Venstre giver Dansk Folkeparti noget andet, de vil have.

»Det kommer til at indgå i et forhandlingsspil, for Dansk Folkeparti skal kompenseres, hvis de æder den. Dansk Folkeparti kan godt tåle det, fordi de har så stor opbakning, men spørgsmålet er bare, om de vil.«

Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen siger til TV 2, at forslaget ’ikke er nogen helt dum idé’, men han forholder sig dog afventende, indtil der er flere detaljer på bordet.

»Det, der så er interessant, er, hvordan pengene så skal tilbage. Der må vi jo se forslaget, når det kommer. Det kan lyde lidt som om at de bare skal tilbage krone til krone, og så er der er jo ligesom ingen grund til først at tage dem ind og så levere dem tilbage igen.«

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.