Fronterne er trukket så hårdt op mellem Lars Løkke og Søren Pape, at den eneste måde at undgå et valg er, hvis miljø- og fødevareministeren selv går af. Det mener Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og den konservative leder Søren Pape Poulsen er ikke kommet et skridt nærmere hinanden efter godt syv timers forhandlinger på Marienborg torsdag.

Det vurderer Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen.

»De står stadig konfrontatorisk overfor hinanden, og det bliver utrolig vanskeligt for både Lars Løkke Rasmussen og Søren Pape at finde en retrætevej, som gør, at de begge kan bevare deres prestige og autoritet,« siger Thomas Larsen.

Han vurderer derfor, at nedsmeltningen i blå blok reelt kun kan løses på én måde, hvis ikke Lars Løkke Rasmussen skal tvinges til at udskrive valg.

»Dybest set kan krisen kun løses på en fornuftig måde, og det er hvis Eva Kjer Hansen tager konsekvensen og selv går af,« siger han og uddyber:

»Jeg ved godt, at Lars Løkke Rasmussen udadtil har sagt, at han står bag sin minister. Men vi har jo før i danmarkshistorien set, at en minister selv har været i stand til at læse den politiske situation, og dermed har hjulpet sin regeringschef ved selv at gå. Det er den udgang, der vil gøre, at Løkke kan køre videre som statsminister, og det vil også være den udgang, der kan gøre, at blå blok kan samles og arbejde videre bagefter,« vurderer han.

Sagen er eskaleret efter, at de Konservative tirsdag udtrykte mistillid til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) for hendes håndtering af landbrugspakken. Ministeren har ifølge de Konservative malet et grønt skønmaleri af pakkens effekt på miljøet og givet forkerte oplysninger til Folketinget.

En mistillid som statsministeren ikke kan genkende, og derfor valgte han at stille hårdt mod hårdt og true med at udskrive valg, hvis ikke partierne i blå blok kan forhandle sig til en ny »tillægs- og tillidsaftale«. Forhandlinger, der blev skudt i gang torsdag, efter at den omstridte landbrugspakke var vedtaget i Folketinget.

Ifølge Thomas Larsen havde regeringen håbet, at konflikten kunne løses hen over weekenden, men det er der fredag intet, der tyder på bliver tilfældet, fordi de Konservative fortsat står fast på deres mistillid til miljø- og fødevareministeren.

»Det helt store drama er, at det i yderste fald kan fortsætte frem til selve mistillidsafstemningen på onsdag i næste uge. Det vil være en katastrofe for begge. For den styrkeprøve, der er i gang mellem Lars Løkke Rasmussen og Søren Pape, vil efterhånden kun producere to tabere, fordi det her forløb slider enormt på dem,« siger han, der vurderer, at vælgernes respekt for de to partiformænd hurtigt vil dale og det vil gå ud over både Søren Pape, men i særdeleshed også Lars Løkke Rasmussen.

Det indikerer en meningsmåling foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken i dagene 24.-25. februar, hvor konflikten eskalerede. Her får Venstre kun  opbakning fra 16,2 procent af vælgerne. Det er ifølge TV 2 den laveste tilslutning, partiet har fået, i en Megafon-måling siden juni 2014. Ved valget sidste år fik partiet 19,5 procent af stemmerne.

Regeringen havde håbet, at man kunne klare det hen over weekenden, men hvis de Konservative fortsætter med at stå fast, så kan det udvikle sig yderligere – til dyb skade for regeringen.

»Som fronterne er linet op nu, forventer jeg ikke ret meget i dag. Både Søren Pape og Lars Løkke Rasmussen har låst sig fast i deres positioner, hvor det bliver uendelig svært for dem at nå hinanden. Som jeg ser det, ér det kun Eva Kjer Hansen, der kan redde sin statsminister og regering - ellers truer det her altså med at køre fast, og så bliver et valg en realitet,« fastslår Thomas Larsen.

Torsdag fremsatte partierne i rød blok officielt et mistillidsvotum mod Eva Kjer Hansen, som de Konservative bakker op om. Det betyder, at der er et flertal mod ministeren, og at statsministeren bliver tvunget til at afskedige hende eller udskrive valg, når sagen bringes til afstemning i Folketinget på onsdag, hvis ikke de blå partier inden da finder en løsning.

Forhandlingerne på Marienborg fortsætter fredag kl. 11.