En passage i Lars Løkkes nye samtalebog bliver kaldt for en bombe i valgkampen. Sandsynligheden for, at den springer, er dog meget lille.

I den nye bog åbner statsministeren for muligheden for at danne regering med Socialdemokratiet. Han kalder det 'et rigtigt forslag'. Spørger man politisk kommentator for Altinget Erik Holstein, er det samtidig et meget urealistisk forslag.

»Det er virkelig usandsynligt, at det kommer til at ske. Det ville være selvmord for Socialdemokratiet – og der er intet, der tyder på, at de har selvmordstanker.«

Skulle ideen blive til virkelighed efter valget, vil det være første gang i over 40 år, at der bliver dannet en SV-regering over den politiske midte.

I bogen 'Befrielsens øjeblik' svarer Lars Løkke med et bekræftende 'ja' til, hvorvidt han overvejer en regering bestående af Venstre og Socialdemokratiet.

»Der er naturligvis nogle dilemmaer i det her; Men samtidig er der for mig ingen tvivl om, at det er et rigtigt forslag. Meget politik laves allerede inde på midten i dag,« siger han i bogen.

Forklaringen på, hvorfor Lars Løkke nu smider denne politiske 'bombe', er helt åbenlys, forklarer Erik Holstein.

»Man kan sagtens forstå, at Løkke og Venstre-folk taler om den mulighed. Det vil på kort sigt være Venstres eneste realistiske chance for at bevare magten. Lige nu står de meget dårligt i meningsmålingerne, og mange Venstre-folk er samtidig bitre over DF, som de gerne vil sætte uden for samarbejdet.«

Politisk kommentator Noa Redington påpeger også problemet i, at budskabet kommer nu, hvor blå blok står til at tabe stort.

»Alle kan se, at den blå blok er brudt sammen, og at den røde blok står stærkt. Det er det her med, at du er bagud 10-0 i fodbold, og 10 minutter inden dommeren fløjter af, så beder du om, at kampen kan blive uafgjort,« siger Noa Redington til Ritzau. »Det svækker troværdigheden.«

I samtalen med forfatter Kirsten Jacobsen siger Lars Løkke, at det er umuligt at sige, hvordan Mette Frederiksen ville forholde sig til forslaget om et samarbejde.

Politisk kommentator Erik Holstein er dog ikke i tvivl om, hvordan Socialdemokratiet i givet fald ville reagere.

»Socialdemokraterne har ikke nogen som helst interesse i det. De står stærkt i meningsmålingerne, og en SV-regering vil være en gentagelse af Thorning-regeringen, hvor man skuffede mange af partiets kernevælgere. Det samme ville ske, hvis man dannede regering med Venstre.«

Er der en chance for, at scenariet alligevel bliver relevant efter valget?

»Hvis regeringsforhandlingerne går i kage måned efter måned – ligesom det man så i Sverige, hvor det tog fire måneder at danne regering, så måske. Er man så langt ude, så kan man begynde at diskutere, hvorvidt nogen vil rykke på det. Jeg ville ikke sætte mine sparepenge på det,« siger Erik Holstein.

»Man skal aldrig udelukke noget, men vi er nede på én procents chance.«