Arkivfoto: Claus Hjorth fremlægger Finanslovsforslaget 2012 på et pressemøde onsdag den 24. august
Arkivfoto: Claus Hjorth fremlægger Finanslovsforslaget 2012 på et pressemøde onsdag den 24. august Foto: Keld Navntoft

Det tegner til at blive den hidtil største udfordring i regeringens korte og indtil videre dramatiske levetid, når den til efteråret skal forhandle store økonomiske aftaler på plads med sine støttepartier. Forhandlinger der kan ende med at koste den smalle Venstre-regering livet.

Sådan lyder analysen fra Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, efter finansminister Claus Hjort Fredriksen (V) onsdag kom med en dyster udmelding om den offentlige økonomi på baggrund af faldende og historisk lave oliepriser.

»Vores råderum - som ellers var 15 milliarder kroner frem til 2020 - bliver med ét slag reduceret med en tredjedel. Og det betyder selvfølgelig, at de offentlige udgifter kommer under pres de kommende år,« fortalte finansministeren onsdag til Ritzau.

Timingen for den dystre udmelding fra Claus Hjort Fredriksen har dog flere formål.

»Når finansministeren vælger at gå ud med sit hårde budskab netop nu, skyldes det selvfølgelig, at Kommunernes Landsforening torsdag og fredag har sit årlige træf i Aalborg. Borgmestre står derfor nærmest i kø for at komme i medierne med beskeden om, at regeringen må sende flere penge, hvis kommunerne skal have budgetterne til at hænge sammen,« skriver Thomas Larsen i sin seneste analyse på politiko.dk.

jkasdbfasdgufag

Med buskabet om de lavere indtægter fra nordsøolien får Claus Hjort Fredrisksen dermed slået fast, at pengekassen i Finansministeriet langt fra skal opfattes som et tag-selv-bord.

Men udmeldingen skal også ses som et signal til både vælgere og folketingets andre partier.

»Ministeren ved om nogen, at der i nær fremtid venter svære forhandlinger om de økonomiske rammer for kommuner og regioner, og han er klar over, at regeringen til efteråret vil blive testet til det yderste i slaget om blandt andet finanslov og skattereform.«

Lars LØkke

Derfor er finansministerens udmelding også et udtryk for en livsvigtig forventningsafstemning over for regeringens støttepartier.

»Efter sommerferien venter sprængfarlige forhandlinger med regeringens støttepartier, hvor DF vil være optaget af at sikre flere penge til blandt andet sundhed og ældre, mens de Konservative og især Liberal Alliance vil sætte alt ind på at lette topskatten.«

»Hvis regeringen ikke i tide får afstemt forventningerne med sine støttepartier og får orkestreret en sikker indflyvning til forhandlingerne, kan et sammenbrud – og regeringens fald – blive konsekvensen,« skriver Thomas Larsen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.