Det danske skyts bør også rettes mod andre grupper end Islamisk Stat i Syrien, mener et flertal i Folketinget.

København. Et flertal i Folketinget vil udvide det danske krigsmandat i Syrien, der i øjeblikket kun dækker Islamisk Stat. Det skriver Information.

Fremover skal danske krigsfly bombe en række andre ekstremistiske grupper i det borgerkrigsramte land.

Det mener både Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, der udgør et flertal uden om regeringen.

- For mig er det afgørende, at vi er med til at bekæmpe totalitære systemer på lige fod med fascisme, kommunisme og nazisme, siger tidligere forsvarsminister Nick Hækkerup (S) til Information.

De tre partier lægger op til at følge i USA og Ruslands fodspor.

De to stormagter indleder mandag et nyt, tættere samarbejde med oprettelsen af et koordinationscenter, der skal koordinere deres angreb.

Amerikanerne og russerne går i første omgang efter den militante islamistiske gruppe Jabhat Fateh al-Sham (JFS).

Begge lande betragter gruppen, der tidligere var kendt under navnene Jabhat al-Nusra eller Nusra Fronten, som en terrororganisation.

Det kan også være en mulighed, at de to stormagter enes om at bombe Ahrar al-Sham, der samarbejder med JFS.

Naser Khader, De Konservatives forsvarsordfører, kalder forslaget fra Socialdemokraterne, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti både uigennemtænkt og naivt.

- Det forslag rammer skævt, siger han.

- Vi skal fokusere 100 procent på Islamisk Stat. De er vores primære fjende, som truer vores sikkerhed i Vesten. Det gør de andre terrorgruppe ikke, og derfor skal vi eliminere Islamisk Stat først. Så kan vi tage stilling til, hvem vi skal gå efter bagefter.

Naser Khader mener desuden, at et udvidet krigsmandat i Syrien kan styrke Syriens præsident, Bashar al-Assad.

- Hvis vi begynder at eliminere alle de grupper, der presser ham, kommer vi til at hjælpe ham. Og det skal vi ikke, for han er hovedårsagen til tragedien i Syrien.

SF, Enhedslisten og Alternativet afviser også at udvide det danske mandat. Det er uklart, hvem der skal bombes, siger de til Information.

Forsvarsminister Peter Christensen (V) har ingen planer om at udvide mandatet for den danske militære indsats i Irak og Syrien i øjeblikket, oplyser ministerens pressechef til Information.

/ritzau/