Som en del af en politisk aftale med regeringen, S og DF lettes der på kravene til de økologiske landmænd.

København. Et flertal i Folketinget, bestående af regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, imødekommer ønsker fra dansk landbrug for at lette tørkens konsekvenser.

Økologer får blandt andet midlertidig mulighed for at sænke grovfoderandelen uden at miste deres økologiske status for bedre at kunne fodre de dyr, der normalt skulle spise græs på markerne.

-Landbruget står i en meget vanskelig situation, den tørke vi ser i øjeblikket er bogstaveligt talt den værste i mands minde. Derfor har vi brug for at udvise noget fleksibilitet, der hvor det giver mening.

- Vi kan ikke afbøde alle konsekvenser af den her tørke, men vi kan give noget fleksibilitet for landbruget nogle steder, og det er det, vi har gjort, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i pressemeddelelsen.

Tørken har gjort det vanskeligt for landbruget at skaffe foder nok til dyrene. Særligt svært er det for de økologiske landbrug. De skal leve op til særlige krav for, hvad dyrenes foder skal bestå af.

Det bliver der nu lempet på med aftalen. Økologiske landbrug kan således i en periode sænke indholdet af grovfoder i foder til kvæg fra 60 til 50 procent uden at miste deres status som økologisk.

Samtidig kan der gives dispensation til at bruge foder, som er høstet på marker, der er under omlægning til økologi, og derfor dyrkes efter økologiske principper.

Endelig gives der også tilladelse til at høste græs på brakarealer og bruge dette til foder. Bekendtgørelsen ændres hurtigst muligt.

Aftalepartiet Socialdemokratiet har tidligere været ude at sige, at en håndsrækning til landbruget skulle følges af modkrav om, at landmændene i fremtiden gør deres produktion mere robust over for vind og vejr.

Men der er ikke rettet nogle modkrav til landbruget i dagens politiske håndsrækning.

- Jeg synes ikke, at situationen lige nu er til at stille modkrav. Jeg synes, situationen lige nu er til at række en fremstrakt hånd til et erhverv, der er i en historisk krise, som de ikke selv har mulighed for at gøre noget ved, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Han forsikrer også, at man fortsat vil holde skarpt øje med muligheder for at hjælpe landmændene, hvis tørken skulle fortsætte.

- Det vi må se på, det er, om tørken får betydning for efterafgrøderne.

- Forudsætningen for, at efterafgrøderne de kan spire, det er, at der kommet noget vand, så vi følger situationen meget nøje og følger vejrudsigten, siger han.

Muligheden for at udlægge efterafgrøder er noget, der er blevet efterspurgt af blandt andet Landbrug & Fødevarer som et yderligere gavnligt tiltag.

/ritzau/