Den mest vellidte politiker på Christiansborg er Bertel Haarder (V).

Et bredt udsnit af folketingsmedlemmer fra Enhedslisten hen over midten til Dansk Folkeparti peger på Venstres grand old man på Christiansborg, når de bliver spurgt om, hvem de har størst respekt for blandt kollegerne i Folketinget, skriver Ugebrevet A4.

Som nummer to på folketingsmedlemmernes respekt-barometer kommer SFs veteran Steen Gade (SF), mens Folketingets formand, socialdemokraten, Mogens Lykketoft (S), løber med en tredjeplads.

»Jeg prøver at undgå at score billige point. Man skal aldrig håne nogen. Man skal aldrig nedgøre nogen. Og så er det altid godt med humor. Det kan løse mange problemer,« lyder Bertel Haarders eget bud på, hvorfor han indtager førstepladsen på listen.

Med Haarder, Gade og Lykketoft i top tre er det den gamle garde af erfarne folketingsmedlemmer, som er de mest populære både fagligt og socialt blandt de 179 medlemmer på Tinge. Men på listen er også folketingsmedlemmer, der kun har været valgt i en eller to valgperioder. Det gælder blandt andre Jakob Ellemann-Jensen (V) og Nadeem Farooq (R).

To kvindelige ministre hitter også hos deres folketingskolleger. Både justitsminister Mette Frederiksen (S) og kulturminister Marianne Jelved (R) nyder stor respekt på Borgen.

Undersøgelsen er gennemført af Ugebrevet A4 blandt samtlige 179 folketingsmedlemmer. De folkevalgte er blevet bedt om at nævne op til fem politikere uden for deres eget parti, som de har stor respekt for i det daglige folketingsarbejde. I alt har 82 folketingspolitikere deltaget i undersøgelsen, der er gennemført i perioden 10. til 17. april.

Den mest populære politiker bag Christiansborgs tykke mure har hentet i alt 16 stemmer, og dermed har næsten hver fjerde politiker udenfor Venstre sat kryds ved Bertel Haarder. Det gælder så forskellige politikere som Rosa Lund (Ø) fra Enhedslisten og Simon Emil Ammitzbøll (LA) fra Liberal Alliance, skriver Ugebrevet A4.

Rosa Lund understreger, at hun ikke var i tvivl om, at Bertel Haarder skulle have hæderen som den mest respekterede politiker.

»Bertel Haarder er en af de politikere, som jeg har haft allerflest kampe med – især hvad angår uddannelsespolitik. Vi er politisk meget uenige om meget. Men han er vedholdende og kæmper for det, som han tror på. Og så er Bertel altid grundig og skøjter aldrig hen over tingene. Han er simpelthen en rar person, som også er sjov at omgås,« siger hun til Ugebrevet A4.

Simon Emil Ammitzbøll fra Liberal Alliance fremhæver, at han har stemt på Bertel Haarder, fordi han gennem sine mere end tre årtier i dansk politik har demonstreret politisk mod. Blandt andet da han som undervisningsminister i VK-regeringen i 1980erne stod i spidsen for nogle reformer, der var mildt sagt upopulære blandt de studerende.

»Bertel er også belæst og et venligt menneske, der er ordentlig over for sine politiske modstandere. Og så er jeg ret imponeret over nogle af hans bøger, hvor han er meget systemkritisk i forhold til bureaukratiet og velfærdsstaten,« siger Simon Emil Ammitzbøll.

SFs Steen Gade, der selv kommer ind på andenpladsen, gratulerer Bertel Haarder med æren og fortæller, at han selv har stemt på ham.

»Bertel Haarder er grundlæggende en solid type, og ingen er i tvivl om hans prioriteter og meninger. Heller ikke selvom de viger fra Venstres partilinje. Han er simpelthen troværdig. Og så er han flittig og levende optaget af samfundet. Og ikke bare optaget af Bertel Haarder, hvis man kan sige det på den måde,« lyder bedømmelsen fra Steen Gade til Ugebrevet A4.

BNB