Danske politikere reagerer kraftigt på, at Danmark nu for altid hænger på en somalisk født børnemishandler, fordi Udlændinge- og Integrationsministeriet har smidt mandens sagsmappe væk. 

»Det er helt uacceptabelt, at der ikke er nogen, som bliver draget til ansvar i denne sag. Hvis ministeren ikke selv vil påtage sig ansvaret, så må han selv finde ud af at pege pilen det rigtige sted hen,« siger Dansk Folkepartis indfødsretsordfører Mikkel Bjørn, som har stillet spørgsmål til ministeren om sagen.

Sagen handler om en mand med somalisk baggrund, som fik dansk statsborgerskab i 2015. I 2023 blev han dømt for omfattende vold og mishandling af sine børn. 

Han har selv slået børnene, tilskyndet at børnenes koranlærere slog dem, udlejet sin datter til sex med en mand i Kenya, og sørget for at datteren blev omskåret, så størstedelen af hendes klitoris blev skåret væk. 

Retten fandt det bevist, at noget af volden mod børnene som minimum har fundet sted siden 2012 – altså tre år før manden fik statsborgerskab. Derfor kan man i princippet føre en frakendelsessag mod ham. 

Men det kan man så ikke alligevel. Sagen er nemlig, at mandens fysiske sagsmappe er blevet væk. Ministeriet forklarer, at det således er »udsigtsløst« at føre en frakendelsessag mod manden. 

Og det begejstrer mildt sagt ikke i Folketinget.

Mikkel Bjørn (DF)
Mikkel Bjørn (DF) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Jeg synes jo helt principielt, at denne her mand skal smides ud over grænsen. Selvom ministeriet siger, at det ser formålsløst ud, så mener jeg, at vi bør køre en sag alligevel. Vi må gøre hvad vi kan for at få den her mand ud,« siger Nye Borgerliges Kim Edberg Andersen, som fortsætter:

»Det irriterer mig voldsomt, at myndighederne bare siger, at fordi sagsmappen er væk, så kan manden her bare få lov at bo her. Ministeren skal ikke kunne slippe afsted med bare at sige, at han beklager rodet. Han må dele fyresedler ud, hvor det er nødvendigt,« siger Kim Edberg Andersen.

Den holdning deler Mikkel Bjørn.

»Fuldstændig. Man bør undersøge ministeriet og se om nogen bør stilles til ansvar for de grove forsømmelser, som vi har set på området.« siger han. 

Mikkel Bjørn påpeger, at man i den seneste tid har oplevet adskillige forhold, som han mener er yderst kritisable. 

For det første havde Udlændinge- og Integrationsministeriet nedprioriteret at lave supplerende baggrundstjek for kriminalitet for kommende statsborgere. 

For det andet, så har embedsfolkene stadig ikke adgang til registre om ældre domme, som kan være idømt personer, der søger om statsborgerskab.

For det tredje, så har det vist sig, at selvom en domstol decideret udviser en person, så har embedsværket omstødt beslutningen i en række tilfælde.

Mads Fuglede, Venstres indfødsretsordfører
Mads Fuglede, Venstres indfødsretsordfører Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Vis mere

Og for det fjerde er der nu den aktuelle sag.

Også Radikale og Venstre er trætte af den nye sag. 

»Jeg er enig med ministeren i, at det er en dybt beklageligt sag. Tak til Dansk Folkeparti for at bringe sagen op,« siger Venstres indfødsretsordfører Mads Fuglede, som fortsætter:

»Den slags bør ikke kunne ske. Jeg håber man som en naturlig følge af den sag her, finder ud af hvordan man undgår den slags fremover,« siger han

Radikales indfødsretsordfører Christian Friis Bach indleder med at sige, at han generelt ikke udtaler sig i den slags enkeltsager, men det gør han så lidt alligevel. 

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S)
Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S) Foto: Mathias Svold
Vis mere

»Det er selvfølgelig meget uheldigt, at der sker sådan en fejl, der gør at man ikke kan gennemføre en sag. Det er min generelle betragtning. Jeg antager, at man nu går ind og sikrer sig, at der ikke sker fejl igen,« siger han. 

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek har tidligere udtalt til B.T. at han er »meget ærgerlig« over sagen.