Røde partier er klar til at lave lov, der skal tvinge sociale medier til at fjerne ulovligt indhold hurtigt.

Det skal ikke længere være ofrene, der står med opgaven at få fjernet ulovligt og krænkende indhold fra sociale medier.

Flere røde partier er klar til at lave en lovgivning. Sociale medier som Facebook, Instagram og YouTube skal stå mere direkte til ansvar for at fjerne ulovligt indhold hurtigt.

Og det skal ske så snart som muligt. Det mener retsordfører i SF Karina Lorentzen.

- Jeg synes, der skal laves en lovgivning, der siger, at de sociale medier skal have fjernet det ulovlige indhold inden for en kort tidsfrist.

- Det er nemlig hurtigheden af at stoppe de her delinger, der er afgørende, siger hun.

Karina Lorentzen vil hurtigst muligt stille spørgsmål til justitsministeren. På den baggrund vil hun tage stilling til, om hun skal lave et beslutningsforslag i Folketinget.

I Frankrig og Tyskland er der allerede lovgivning, der stiller de største sociale medier til ansvar.

I Tyskland indebærer det, at åbenlyst ulovligt indhold skal fjernes inden for 24 timer, fra det er opdaget eller anmeldt. Ellers giver det bødestraf.

En lignende model kunne sagtens passe på Danmark. Det mener Kristian Hegaard, retsordfører hos De Radikale.

- Det er tydeligt, at Danmark er bagud på den her front, og derfor er vi også klar på hvad som helst for at minimere skaderne af de ulovlige delinger.

- Og når man har lavet den her lovgivning i andre lande, der minder om Danmark, så er det helt oplagt, at vi også indfører noget lignende, siger han.

Også Enhedslisten, Alternativet og Socialdemokratiet er klar til at se på udarbejdelsen af en lov, så den ulovlige deling kan blive stoppet i opløbet.

Hos Venstre siger børneordfører Ellen Trane Nørby:

- I Venstre bakker vi op om behovet for at se på regulering af det her område, særligt i forhold til hvor hurtigt de sociale medier skal slette indhold. Vi imødeser derfor, at regeringen kommer på banen med et konkret udspil.

Flere organisationer bakker op om en lovgivning for sociale mediers ansvar i sager om digitale krænkelser. Det gælder blandt andet Red Barnet og Medierådet for Børn og Unge.

/ritzau/