Vold, trusler, tyverier og narkohandel.

De cirka 300 beboere på Udrejsecenter Kærshovedgård ved Ikast er udvist af Danmark, men nægter at rejse hjem. I stedet begår de kriminalitet i et hidtil uset omfang, som B.T. beskrev onsdag.

Det får flere partier op i det røde felt. De kræver omgående handling fra regeringen.

»Nu er det simpelthen nok. Udlændingene på Kærshovedgård har forsat deres kriminelle løbebane i årevis, og problemet bliver åbenbart kun større. Hvis ikke vi kan tvinge dem hjem eller spærre dem inde, så er det regeringens ansvar at stoppe kriminaliteten,« siger Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Pia Kjærsgaard.

The front entrance is seen at Kaershovedgaard, a former prison and now a departure centre for rejected asylum seekers, in Jutland, Denmark, March 25, 2019. REUTERS/Andrew Kelly SEARCH "KELLY KAERSHOVEDGAARD" FOR THIS STORY. SEARCH "WIDER IMAGE" FOR ALL STORIES.
The front entrance is seen at Kaershovedgaard, a former prison and now a departure centre for rejected asylum seekers, in Jutland, Denmark, March 25, 2019. REUTERS/Andrew Kelly SEARCH "KELLY KAERSHOVEDGAARD" FOR THIS STORY. SEARCH "WIDER IMAGE" FOR ALL STORIES. Foto: ANDREW KELLY
Vis mere

Fra 15. december og godt tre måneder frem er der rejst hele 59 sigtelser mod udlændinge fra Kærshovedgård. Det svarer til 18 sigtelser om måneden og er næsten en tredobling i forhold til niveauet i 2019 og første halvår af 2020.

»Jeg er overrasket over, at problemet ikke er løst. Vi har før hørt talrige historier fra Kærshovedgård. Senest var der huller i hegnet, og it-systemet virkede ikke, så de kunne forlade centret uden om adgangskontrollen,« siger Konservatives udlændingeordfører, Marcus Knuth.

Han kalder nu udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye i samråd efter B.T.s afdækning.

»Vi vil vide, hvordan ministeren vil nedbringe den her kriminalitet, og hvorfor vi ikke kan sende flere hjem. En af de udviste på Kærshovedgård er øksemanden, der forsøgte at dræbe Kurt Westergaard. Hvorfor er det ikke muligt at tvinge ham hjem til Somalia?« siger Marcus Knuth.

Marcus Knuth (K) kalder udlændingeminister Mattias Tesfaye i samråd, efter B.T. har beskrevet, hvordan kriminaliteten stiger på Udrejsecenter Kærshovedgård. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
Marcus Knuth (K) kalder udlændingeminister Mattias Tesfaye i samråd, efter B.T. har beskrevet, hvordan kriminaliteten stiger på Udrejsecenter Kærshovedgård. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Boboerne på Kærshovedgård består af tre grupper: Afviste asylansøgere, udlændinge på tålt ophold og udviste udlændinge ved dom.

Det er især den sidste gruppe, som rejser rundt i landet og begår ny kriminalitet.

Men de udviste udlændinge har ligeså vel skabt stor utryghed for lokalsamfundet. Ikke mindst hos Ole Tranberg, der er nærmeste nabo til Kærshovedgård.

»Jeg skal ikke stikke næsen for langt frem, før jeg kommer i problemer med sådan nogle skumle typer. Det er meget utrygt at have maskerede mænd rendende rundt i skoven og på vores jord, hvor ingen kan høre, hvis man råber om hjælp,« siger han.

Ole Tranberg bor klos op ad Udrejsecenter Kærshovedgård i Ikast-Brande Kommune. Siden centret blev taget i brug i marts 2016, har han brugt omkring 150.000 kroner på sin schæfer-vagthund, hegn omkring sin ejendom, elektronisk port og videoovervågning af sit hus.
Ole Tranberg bor klos op ad Udrejsecenter Kærshovedgård i Ikast-Brande Kommune. Siden centret blev taget i brug i marts 2016, har han brugt omkring 150.000 kroner på sin schæfer-vagthund, hegn omkring sin ejendom, elektronisk port og videoovervågning af sit hus. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

S-regeringen vil ligesom de blå partier have de udvisningsdømte udlændinge væk fra Kærshovedgård. Og inden sommer vil Mattias Tesfaye præsentere en plan.

»Kriminelle udvisningsdømte har ingen fremtid her i Danmark. Jeg har fuld forståelse for, at det kan skabe utryghed at skulle bo tæt på de her mennesker,« siger han til B.T.

»Derfor mener regeringen fortsat, at vi skal skille afviste asylansøgere og kriminelle udlændinge ad og have de kriminelle udlændinge væk fra Kærshovedgård.«

Men på kort sigt er det en politimæssigt opgave at nedkæmpe kriminaliteten.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) før samråd om parallelsamråd i muslimske kulturer på Christiansborg, tirsdag 27. oktober 2020. Udlændinge- og integrationsministeren skal blandt andet redegøre for, hvad regeringen agter at gøre ved, at der blandt andet i Odense findes imam-råd og parallelle retsinstanser, der tilsidesætter danske love og skikke. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) før samråd om parallelsamråd i muslimske kulturer på Christiansborg, tirsdag 27. oktober 2020. Udlændinge- og integrationsministeren skal blandt andet redegøre for, hvad regeringen agter at gøre ved, at der blandt andet i Odense findes imam-råd og parallelle retsinstanser, der tilsidesætter danske love og skikke. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Dansk Folkeparti har dog allerede lagt et forslag på bordet omkring placeringen af et nyt udrejsecenter.

»Ligemeget hvor i Danmark vi opretter et nyt udrejsecenter, vil det ramme nogle uskyldige naboer. Større er Danmark trods alt ikke,« siger Pia Kjærsgaard.

Derfor skal et nyt udrejsecenter placeres på Grønland, nærmere bestemt den nedlagte Flådestation Grønnedal i Arsukfjorden.

»Det har intet at gøre med at sende dem ud på isflage, men om at finde et sted, hvor de ikke generer naboer. Og så vil det forhåbentlig få flere til at rejse hjem, når alternativet er et afsides sted på Grønland,« siger hun.