Trusler. Tyverier. Overfald.

B.T. har i en artikelserie afsløret groteske forhold omkring Udrejsecenter Kærshovedgaard i Vestjylland, hvor naboerne til centret føler sig truet og udsat.

Og nu har politikerne fået nok. Flere partier kalder på handling fra regeringen. Mest vidtgående er et forslag fra Dansk Folkeparti:

»Spær dem inde, indtil vi kan smide dem ud!« lyder det fra DF-formand Kristian Thulesen Dahl, som bruger hele sit ugebrev på sagen.

Kristian Thulesen Dahl vil spærre alle udlændingen på tålt ophold inde. (foto: Martin Sylvest/Scanpix Ritzau Scanpix 2018)
Kristian Thulesen Dahl vil spærre alle udlændingen på tålt ophold inde. (foto: Martin Sylvest/Scanpix Ritzau Scanpix 2018) Foto: Martin Sylvest
Vis mere

DF vil stille et beslutningsforslag om, at udlændinge, der er blevet dømt for kriminalitet og samtidig udvist, altid skal frihedsberøves, indtil udvisningen i praksis kan effektueres.

'Så vil disse kriminelle udlændinge vide, at de ikke længere kan spekulere i at modarbejde deres hjemsendelse. Og hvem ved – det kan jo være, at udsigten til et ophold i en celle kan hjælpe lysten lidt på vej i forhold til at tage hjem?' skriver DF-formanden i sit ugebrev.

Han reagerer på en række artikler bragt i B.T om den utryghed, Udrejsecenter Kærshovedgaard skaber i byen Bording. Om en ungarbejder, der sidste år fik knytnæver i hovedet. Om hvordan et ungt vordende forældrepar blev omringet af en gruppe mørklødede personer, der forsøgte at tvinge sig adgang til deres bil. Om overfald på Arriva-medarbejdere på togstrækningen ved Bording. Om Fakta-bestyreren, der har fået overfaldsalarm. Om hvordan beboere og erhvervsdrivende har sat overfaldsalarmer, hegn og overvågning op i hjem og butikker.

En hverdag, som den lokale Fakta-bestyrer kalder 'et levende helvede på jord'.

Det tidligere åbne fængsel Kærshovedgård udenfor Ikast skal efter planen huse afviste, udviste asylansøgere. Her ses Kærshovedgård onsdag middag.
Det tidligere åbne fængsel Kærshovedgård udenfor Ikast skal efter planen huse afviste, udviste asylansøgere. Her ses Kærshovedgård onsdag middag. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Naser Khader, der er udenrigsordfører hos Det Konservative Folkepart, har fulgt B.T.s dækning tæt. Han mener også, der bør gøres noget, og er klar til at lytte til DF's forslag.

»Det går ikke, og vi er nødt til at sætte os rundt om bordet og se, hvad vi kan gøre. Det bedste er at få dem, der er på tålt ophold, ud af landet. Det næstbedste er at forhindre dem i at bevæge sig frit omkring. Hvis det kan lade sig gøre uden at bryde grundloven, så er vi villige til at se på det med et åbent sind, men der kan være nogle juridiske problemer med at spærre folk, der ikke er dømt for noget, inde,« siger Naser Khader.

Forslaget fra Dansk Folkeparti er formentlig i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 5 om ret til frihed og sikkerhed, men den er Dansk Folkeparti parat til at bryde:

»Vores svar er, at så må vi gøre det alligevel. Men vi vil også udfordre regeringens fortolkning af konventionen. Vi mener, at hvis man er udvist asylansøger, og man af en eller anden grund ikke kan udvises, så skal man frihedsberøves. Det skal gælde for udviste kriminelle udlændinge og afviste asylansøgere,« siger DF's udlændingeordfører, Martin Henriksen.

Artikel 5 siger, at enhver har ret til frihed og personlig sikkerhed. Ingen må berøves friheden undtagen i en række bestemte situationer. Forslaget kan også være i strid med artikel 8, der handler om, at enhver har ret til respekt for sit privatliv og familieliv, sit hjem og sin korrespondance.

Socialdemokratiets udlændingeordfører, Mattias Tesfaye, er også oprørt over B.T.s afsløringer:

»Jeg kan sagtens forstå borgernes utryghed. Den tager vi meget alvorligt. Derfor kalder jeg nu også ministeren i samråd, så vi kan få regeringens bud på, hvordan vi kan genskabe trygheden lokalt. Der skal nogle realistiske forslag på bordet,« siger han.

Liberal Alliances udlændingeordfører, Joachim B. Olsen, har tidligere udtalt til B.T., at partiet er parat til at frihedsberøve udvisningsdømte udlændinge, indtil udvisningen kan effektueres.

Kærshovedgård huser i øjeblikket 230 afviste asylansøgere, udvisningsdømte kriminelle og udlændinge på tålt ophold.

Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen, har i et indlæg på Facebook tordnet mod de utryghedsskabende udlændinge.

»Kalder på politisk handling. Det samme gør den generelle utryghed, som beboerne på Bording-egnen oplever. Hurtig udrejse af landet! Hvis ikke det kan lade sig gøre, så bag lås og slå efter første episode med uacceptabel opførsel! Konsekvens er påkrævet,« skriver han på Facebook som respons på B.T.s artikel om overfald på Arriva-kontrollører.

B.T. har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Venstres udlændingeordfører, Mads Fuglede.