Det er ufølsomt og hensynsløst, når Politimuseet udstiller drabsofre uden familiernes tilladelse, mener de borgerlige partier.

Politimuseet har misforstået sin rolle, når det sætter en udstilling op, der støder familierne til mordofre i Danmark. Sådan lyder kritikken fra en række borgerlige retsordførere, der kalder det hensynsløst, ufølsomt og usmageligt, at familierne til tolv dræbte kvinder ikke på forhånd har fået at vide, at deres kære er blevet malet og portrætteret til en ny udstilling.

Det skriver B.dk.

- Jeg kan slet ikke forstå, at museet ikke har kontaktet ofrenes familier. Det er det mindste, man kan gøre, når man laver så følsom en udstilling. Politimuseet har misforstået deres rolle, når de ikke kan finde ud af at behandle ofrene for så grænseoverskridende forbrydelser ordentligt, siger Peter Skaarup (DF), retsordfører for Dansk Folkeparti.

Han mener, at der er et tilbagevendende problem med Politimuseet, som også sidste år vakte stor opsigt og forargelse med udstillingen »Ondskab«, hvor publikum blandt andet kunne se øksen, knivene og vinkelsliberen, som morderen Peter Lundin brugte til at dræbe sine ofre med.

- Der er tydeligvis behov for, at vi fra politisk hold laver nogle retningslinjer for, hvad der udstilles på Politimuseet, så vi kommer ud over det her problem. Det vil jeg nu tage kontakt til regeringen om, siger Peter Skaarup.

Museumslederen på Politimuseet Frederik Strand siger i dag til Berlingske, at beslutningen om ikke at kontakte de pårørende er helt bevidst, fordi det vil begrænse ytringsfriheden og muligheden for at lave den slags udstillinger.

Men det argument giver Liberal Alliances retsordfører Simon Emil Ammitzbøll (LA) ikke meget for. Han hæfter sig ved, at der er ofre fra relativt nylige drab fra blandt andet 2010 og 2006 blandt de portrætterede.

- Selvfølgelig har Politimuseet ret til at udstille de her billeder, men der går jo ikke skår af museet ved at vise en smule hensyn. De burde have taget en dialog med de pårørende, og de kunne have valgt ofre, der ligger længere tilbage i tiden. Jeg synes, det er usmageligt og hensynsløst, at det ikke er sket, siger Simon Emil Ammitzbøll.

Også Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen (V), vender sig imod Politimuseets opførsel.

- Det er uanstændigt og sørgeligt, at man ikke har gjort sig den umage at kontakte ofrenes familier. Politimuseet er et museum inden for et særligt område, som kræver, at man er ekstra betænksom og følsom. Det synes jeg ikke, at man har været i nogle af de to sager, siger Karsten Lauritzen.