Årets folkemøde på Bornholm bliver formentlig præget af et øget sikkerhedsopbud, efter at Trykkefrihedsselskabet har inviteret den kontroversielle hollandske politiker Geert Wilders til at deltage. Og tilstedeværelsen af islamkritikeren, der for få uger siden efter alt at dømme var mål for et terrorangreb i Dallas, USA, får nu flere folkevalgte til at melde afbud til Folkemødet.

Byrådsmedlem Henning Kamper (S) fra Guldborgsund Kommune skulle have deltaget med kommunens økonomiudvalg, men han har mandag besluttet at melde fra:

»Jeg synes, det kolliderer med folkemødets natur. Han (Geert Wilders, red.) skal have lov til at ytre sig, ligesom alle vi andre, men efter angrebet på Krudttønden og synagogen i København bliver det ikke det møde, jeg havde regnet med at skulle deltage i,« siger Henning Kamper.

Heller ikke Vordingborgs borgmester, Knud Larsen (V), ønsker at deltage på Bornholm. Det sker ud fra en betragtning om, at det vil kræve et massivt sikkerhedsopbud at beskytte den omstridte islamkritiker - og det kan ende i terrorsikring frem for et egentligt folkemøde, påpeger borgmesteren.

»Jeg er ikke tilhænger af, at folkemødet i dén grad skal præges af en hollandsk politiker, der kommer op for at demonstrere sine synspunkter. Sammenholdt med at politiet er overbebyrdet i mange andre sammenhænge og i forvejen har en masse overarbejdstimer, kan jeg ikke se, hvorfor jeg skal være på folkemødet,« siger Vordingborgs borgmester.

Hans partifælle Claus Bakke (V), der er regionsrådsmedlem i Region Sjælland, har også valgt at takke nej til årets folkemøde, fordi Geert Wilders »med sine ekstreme synspunkter« udgør en »alt for stor sikkerhedsrisiko«.

»Jeg synes, at Geert Wilders ødelægger hele folkemødets natur. Der vil komme så meget politi på Bornholm, at det vil spolere hele stemningen, og det vil ødelægge min oplevelse,« siger Claus Bakke, der heller ikke mener, at Trykkefrihedsselskabets invitation til Geert Wilders vil tilføre debatten på årets folkemøde noget konstruktivt.

»Jeg synes faktisk ikke, at han bidrager til den nuancerede diskussion om ytringsfrihed, som jo også ligger i folkemødets natur,« siger Claus Bakke.

Ganske anderledes lyder opfordringen fra partifælle og tidligere minister Bertel Haarder (V), der står bag den oprindelige idé om at skabe folkemødet. Søndag skrev han på Facebook, at »det bedste, vi kan gøre, er at møde op i endnu større tal«.

Men der er Venstrefolkene ganske enkelt ikke enige, konstaterer borgmester Knud Larsen.

»Min intention for at deltage i Folkemødet og i demokratiet er at kunne have den gode samtale, den gode dialog, og det mener jeg ikke, at Wilders lægger op til.«

For socialdemokraten Jeppe Kofod (S), der er medlem af Europa-Parlamentet og i 16 år har været bornholmsk folketingsmedlem, er det ikke til at forstå, at folk udebliver på grund af Geert Wilders.

»Det er simpelthen noget værre pjat. Folkemødet handler om at dukke op, lytte med og tale imod dem man er uenige med. At blive væk lugter lidt af en belejlig undskyldning,« siger Jeppe Kofod, der selv deltager i samtlige dage på Folkemødet, som finder sted 11. til 14. juni.