Flere saudiske topfolk ville ikke give hånd til Kronprinsessen, der er på officielt besøg i Riyadh.

Kronprinsesse Mary havnede i en akavet etikette-situation, da hun og kronprins Frederik i går skulle spise frokost med den saudiarabiske konge Salman bin Abdul Aziz al Saud og en lang række højtstående saudiere.

Kun hver fjerde af de mange mænd, der passerede forbi for at hilse på kronprinsparret, gav hånd til Kronprinsessen, mens alle gav hånd til Kronprinsen.
Mary var tilsyneladende ikke orienteret om, hvem der gav hånd, og hvem der ikke gjorde. Og derfor rakte hun i begyndelsen af seancen flere gange hånden frem, uden at den blev modtaget.

Efterhånden blev hun mere tilbageholdende og ventede på at se, om personen rakte hånden frem, fortæller den eneste fotograf, der var til stede ved modtagelsen hos den saudiske konge, Ekstra Bladets fotograf Tariq Mikkel Khan.

Tilfældigt udvalgt
Selv om det i går var førstedagen i det stort anlagte eksportfremstød med kronprinsparret og tre ministre i Saudi-Arabien, der konsekvent krænker menneskerettighederne, har Udenrigsministeriet skærmet kronprinsparret omhyggeligt af, ligesom de har fået mundkurv på og ikke må udtale sig om den politiske situation i landet.

Selv om seks forskellige medier er med på turen, har hverken BT eller de andre journalister overhovedet set kronprinsparret på besøgets førstedag. En still-fotograf og en tv-fotograf, der blev tilfældigt udvalgt, fik lov at komme ind i nogle minutter og overvære indledningen til besøget.

»Der var en lang kø af arabere, der skulle hilse på kronprinsparret og derefter en overdådig frokost, hvor der var flere tjenere end gæster. Kun hver fjerde ville give hånd til Mary, mens de alle gav hånd til Frederik. Hun stod og så lidt tøvende ud, da de ikke ville tage hendes hånd,« fortæller Tariq Mikkel Khan.

Mary var ikke iført slør, men mørke bukser, en knælang frakke og et lilla tørklæde om halsen.

Flere af de saudiske ville ikke give hånd til Kronprinsessen. Her hilser hun dog på under Kronprinsparrets første dag i Saudi Arabien.
Flere af de saudiske ville ikke give hånd til Kronprinsessen. Her hilser hun dog på under Kronprinsparrets første dag i Saudi Arabien. Foto: Tariq Mikkel Khan
Vis mere

Omkring halvdelen af de saudiske kvinder bærer niqab, en sort klædedragt, der dækker alt undtagen øjnene.

De øvrige går med en form for slør. Saudierne kræver ikke, at vestlige kvinder går med slør. De må gerne vise deres hår, men de skal skjule kroppen.
De kvindelige journalister, der er med på turen, har fået udleveret en såkaldt abaya, en lang, sort kjole, der går fra halsen ned til fødderne og skjuler de kvindelige former.

Kvinder er stærkt ringeagtede i Saudi-Arabien, der styres efter streng islamisk lov. Først for nogle år siden fik de lov at få et identitetskort med foto.
Tidligere hørte de under først deres far og siden deres mand. Saudi-Arabien er det eneste land i verden, hvor kvinder ikke må køre bil. Forklaringen er, at de skal beskyttes mod at blive voldtaget, hvis de blev nødsaget til at stoppe og stå ud af bilen.

Kvinder må ikke bevæge sig i det offentlige rum uden deres mands tilladelse, såkaldte hekse halshugges, politiske fanger torteres, aktivister fængsles og homoseksualitet kan straffes med døden.

Halshugninger med sværd
Bloggeren Raif Badawi er blevet idømt 1.000 stokkeslag. Ingen kan overleve en sådan straf, derfor fik han i første omgang 50, hvilket sendte manden på hospitalet.

Og det er kun 57 dage siden, systemkritikeren Nimr al-Nimr og 46 andre blev halshugget offentligt 12 forskellige steder i Saudi-Arabien - landet der også omfatter islams to helligste byer Mekka og Medina. Halshugningerne foregår med sværd på offentlige pladser.

De bliver ikke adviseret i forvejen, men når folk opdager, at en halshugning er under optræk, strømmer publikum til.

På Dira-torvet i det centrale Riyadh foregik der tidligere mange henrettelser, og der var indrettet et afløb midt på pladsen, som blodet kunne flyde væk i.
Amnesty International, Enhedslisten og mange andre mener, at det er en skandaløs fejl at sende kronprinsparret, udenrigsminister Kristian Jensen,

undhedsminister Sofie Løhde og erhvervsminister Troels Lund Poulsen til et land, der er så ligeglad med menneskerettigheder og ytringsfrihed. BT spurgte Kristian Jensen, hvad han mener, under flyveturen lørdag fra Frankfurt til Riyadh.

»Vi handler ikke kun med lande, vi er enige med. Vi handler også med Iran og Cuba. Saudi-Arabien skal have ændret sin økonomi, efter at oliepriserne er faldet. Danske virksomheder kan spille ind, og det kan skabe arbejdspladser i Danmark,« siger Kristian Jensen.

Hvorfor skal kronprinsparret med?

»Det giver større opmærksomhed at have dem med. Og der er tradition for, at de er også er med på besøg i problematiske lande. De har f.eks. også været i Kina. Saudi-Arabien står virkelig dårligt, når det gælder menneskerettigheder, men vi samarbejder også med dem om at bekæmpe Islamisk Stat. Jeg tror også, at vi kan påvirke Saudi-Arabien positivt ved at handle med dem,« siger Kristian Jensen, der også tog problemerne med menneskerettigheder - bl.a. dødsstraf - op, da han i går mødtes med den saudiarabiske  udenrigsminister Adel al-Jubeir.

Tro og sikkerhed
»Jeg har forklaret min kollega, at det er forkert at bruge dødsstraf,« sagde Kristian Jensen i går på et fælles pressemøde i det saudiske udenrigsministerium, der i øvrigt er tegnet af den kendte danske arkitekt Henning Larsen.

Det påvirkede dog ikke udenrigsministeren synderligt.

»Der er to ting, vi står helt fast på: Vores tro og vores sikkerhed. Vi går ikke på kompromis. Mordere og narkohandlere skal dræbes. Det siger vores sharia-lov. Vi respekterer, at andre lande mener noget andet, og vi skal have lov at have forskellige holdninger. Ellers ville det jo være jungleloven, der regerede. Vi betragter Danmark som venner, og det er tegn på venskab, at kronprinsparret kommer på besøg,« sagde Adel al-Jubeir.