Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Udviklingsminister Søren Pind (V) fik i 2008 en attraktiv bolig i Klampenborg nord for København stillet gratis til rådighed af én af Danmarks mest berygtede ejendomsspekulanter, Carsten Leveau.

Leveau, der er gået konkurs og i dag efterforskes af bagmandspolitiet for at have skjult en formule i skattely, var en 'god bekendt' af Pind og svarede derfor ja, da Søren Pind i 2008 selv henvendte sig til Leveau for at spørge efter et sted at bo.

Carsten Leveau stillede efterfølgende et 128 kvadratmeter stort rækkehus med egen garage tæt på Dyrehaven nord for København til rådighed for Søren Pind, der på det tidspunkt var Venstres boligordfører og derfor en uhyre central person for ejendomsfolk.

Lejekontrakten blev skruet sådan sammen, at Søren Pind ikke skulle betale husleje det første halve år. Herefter ville prisen for at bo i huset være ca. 12.000 kr. om måneden.

Pind, der på det tidspunkt var i skilsmisse, boede i huset på skift med sin kone i perioden fra 1. november 2008 til 1. marts 2009 – altså før han i år blev minister. Når Pind ikke brugte rækkehuset, opholdt han sig med parrets to sønner i deres tidligere villa i København.

Pind truet med retssag


Søren Pinds attraktive lejekontrakt blev opdaget af den advokat, der efter Carsten Leveaus konkurs fik til opgave at rydde op i hans konkursbo. Advokaten – den såkaldte kurator – krævede derfor, at Søren Pind betalte de 64.229 kr., han skyldte  i husleje, og kurator truede Søren Pind med retssag for at indkræve pengene.

- Konkursboet har et tilgodehavende hos en tidligere lejer, som kort tid før konkursdekrettets afsigelse indgik en lejekontrakt under omstændigheder, der giver anledning til at rejse et omstødelseskrav overfor den pågældende, skriver kurator Søren Aamann Jensen i en redegørelse om sagen.

Sagen endte med, at Søren Pind fraflyttede rækkehuset og lod kurator overtage hans depositum og to måneders forudbetalt husleje. Pengene blev dog først betalt efter pres fra kurator.

Afviser interview


Søren Pind afviser at lade sig interviewe, men siger i en skriftlig kommentar:

- Det er dokumenteret over for B.T., at jeg har betalt over 60.000 kr. for at bo på adressen i få måneder. Hvordan B.T. kan få en omkostning på over 60.000 kr. til at blive til gratis må stå for avisens egen regning, skriver Søren Pind.

Carsten Leveau stillede huset til rådighed for Søren Pind i en periode, hvor Søren Pind også modtog 200.000 kroner årligt som bestyrelsesmedlem i ejendomsselskabet Nordicom, der indtil juli 2008 havde Leveau som hovedaktionær.

B.T. dokumenterede i går, at Søren Pind i december 2008 forsøgte at presse den daværende økonomi- og erhvervsminister til at stoppe statens jagt på de boligspekulanter, der samtidigt lønnede Søren Pind.

Milliardgæld


Nationalbanken og det statslige selskab Finansiel Stabilit kæmpede i disse måneder for at tvinge boligspekulanterne til at betale eller hæfte for den milliardgæld, de havde efterladt i konkurstruede ejendomsselskaber, men det forsøgte Pind at forhindre ved at bruge sine kontakter i regeringen.
B.T. har kontaktet Carsten Leveau, der erkender, at han kender Søren Pind fra Nordicom og fra Pinds tid som teknik- og boligborgmester i København.

- Jeg var ikke klar over, at Søren Pind har boet i en af mine boliger. Jeg har jo haft så mange mennesker boende, siger Carsten Leveau til B.T.

I modsætning til ministre er det ikke ulovligt for menige folketingspolitikere at modtage selv store gaver fra firmaer – og det er heller ikke strafbart at bo billigt eller gratis i en bolig. Det understreger professor i forvaltningsret Claus Haagen Jensen fra Copenhagen Business School.

- Men vælgerne kan jo tænke deres. Også selv om menige politikere ikke er omfattet af gavereglerne, siger han.

Andre læser også