Dansk Folkepartis forsvar for efterlønnen kan komme til at koste stemmer ved næste valg. Det fremgår af to helt dugfriske meningsmålinger.

Partiets vælgere er tilsyneladende splittede i spørgsmålet om afskaffelse af efterlønnen.

Ifølge en meningsmåling, som Greens Analyseinstitut har foretaget for dagbladet Børsen, støtter 54 procent af Dansk Folkepartis vælgere Lars Løkkes forslag om at afskaffe efterlønnen. 40 procent af partiets vælgere er imod.

To ud af tre DF-vælgere vil dog hellere dræbe efterlønnen end at forringe den offentlige service eller hæve skatterne.


Målingen er baseret på interviews med 1.336 personer. Den viser, at et flertal af vælgerne der stemmer på Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten går ind for bevaring af efterlønsordningen, mens alle andre partiers vælgere vil havde den afskaffet 

Dansk Folkepartis holdning til efterlønnen kan blive afgørende i forhandlingerne om ordningens fremtid både før og efter et folketingsvalg, da partiets stemmer kan blive nødvendige for at gennemføre en reform.
 
Går tilbage i meningsmåling 

Indtil videre har Dansk Folkeparti afvist at afskaffe ordningen.

- Vi vil ikke afskaffe efterlønnen, men anerkender, at der er behov for, at danskerne bliver længere på arbejdsmarkedet, siger Kristian Thulesen Dahl.

Den holdning kan komme til at koste partiet stemmer ved næste valg. I hvert fald hvis man skal tro en meningsmåling, som Megafon har foretaget for Politiken. Undersøgelsen er foretaget efter VK-regeringen fremlagde deres udspil om efterlønnen og viser, at Dansk Folkeparti er gået 1,7 procentpoint tilbage. Hvis der var valg i morgen, ville Pia Kjærsgaard og hendes partifæller ifølge målingen få 13,1 procent af stemmerne, hvilket er færre end ved valget i 2007, hvor partiet høstede 13,8 procent af stemmerne.