Svenske medier synes ikke, det er vigtigt at Pia Kjærsgaard taler på Sverigedemokraternas vælgermøde

Pia Kjærsgaard blander sig i morgen i den svenske valgkamp - præcis på ni-års-dagen for angrebet på World Trade Center i New York.

De kontroversielle Sverigedemokraterna, som i høj grad ligner Dansk Folkeparti, og deres formand Jimmie Åkesson har inviteret formanden for Dansk Folkeparti til at tale ved et partiets vælgermøde på Höganäs på Kullen.

Men på de svenske avisers hjemmesider er det næsten umuligt at finde omtale af besøget.

- Vi skriver faktisk ikke så meget om Sverigedemokraterna i det hele taget. Og derfor heller ikke om Pia Kjærsgaards besøg, siger Karin Schmidt, nyhedsredaktør på aftonbladet.se.

Har I en strategi om at tie det ihjel?

- Det er ikke noget, vi har holdt et møde om. Men vi skriver om det, vi synes er vigtigt. Og Sverigedemokraterna og Dansk Folkeparti er ikke særlig vigtigt.

Hvad synes svenskerne generelt om Pia Kjærsgaard?

- Hun deler vandene. Mange synes, Dansk Folkeparti er forfærdeligt. Og nogle synes, det er det, der er behov for i Sverige. Det er jo nok de samme, som overvejer at stemme på Sverigedemokraterna.

Vil I dække mødet i morgen?

- Ja, men ikke stort, siger Karin Schmidt.

De svenske medier er generelt meget negative overfor den politiske udvikling i Danmark, især pga. Dansk Folkepartis store indflydelse.

Aftonbladet skrev tidligere på året en leder under overskriften "Danmark - et forgiftet rige". Her stod der bl.a.:

"I Danmark gælder Dansk Folkepartis brune linie næsten overalt. Et lille parti, De Radikale, forsøger tappert at udgøre en undtagelse. Ellers råder en uhørt rå politisk enighed om stramninger i udlændingepolitikken.

Det, som skiler Danmark ud, er netop denne overvældende enighed. Regeringspartierne Venstre og Konservative har gået i Pia Kjærsgaards fodspor siden slutningen af 90'erne. I dag forsøger hverken Socialdemokraterne eller SF at skjule deres støtte til regeringens stramninger bag retoriske finter.

Dette har forvandlet Danmark, forgiftet hele det politiske klima. Partier, der samler omkring 90 pct. af vælgerne er besatte af at følge den laveste fællesnævner, holde "de fremmede" ude, og lukke hvert eneste lille hul i hegnet omkring Danmark.

Der fandtes jo et andet Danmark. I sorg og vrede vil man stille sig på Øresundsbroens højeste punkt, lade blikket glide over Rigshospitalets tag og tænke: Danskjävler!", skrev Aftonbladet med reference til TV-serien "Riget".

Dansk Folkeparti skriver i en pressemeddelelse:

"Det forekommer Pia Kjærsgaard, at der er store mangler i såvel det svenske demokrati i forbindelse med afholdelse af valg, som i svenske mediers behandling af de politiske partier.

Beslutningen om at deltage i et svensk vælgermøde er blevet yderligere bestyrket efter, at formanden for de svenske Socialdemokrater, Mona Sahlin, har advaret mod ”danske” tilstande i Sverige, hvis Sverigedemokraterne bliver valgt ind i den svenske Riksdag."