Kulturminister Marianne Jelved og Pia Kjærsgaard fra DF inden deres debat under Det Radikale Venstres nytårsstævne søndag d. 6 januar 2013 på Hotel Nyborg Strand. (Foto: NIels Ahlmann Olesen/Scanpix 2013)
Kulturminister Marianne Jelved og Pia Kjærsgaard fra DF inden deres debat under Det Radikale Venstres nytårsstævne søndag d. 6 januar 2013 på Hotel Nyborg Strand. (Foto: NIels Ahlmann Olesen/Scanpix 2013) Foto: NIels Ahlmann Olesen

På en lang række områder er regeringen - og særligt Det Radikale Venstre - ved at skubbe værdipolitikken i den gale retning.

Sådan lyder kritikken fra Dansk Folkepartis værdiordfører, Pia Kjærsgaard (DF), der er inviteret til debat med kulturminister Marianne Jelved (R) ved de Radikales nytårsstævne, som i weekenden har fundet sted i Nyborg på Fyn.

- Der er ingen tvivl om, at kulturkampen er i fuld gang, lyder det fra Pia Kjærsgaard, da debatten er skudt i gang.

- Jeg synes, at under den her regering - med stærk indflydelse fra Det Radikale Venstre - er værdipolitikken i skred, siger Kjærgaard og nævner familiepolitikken, selve kulturpolitikken, kirkepolitikken og udlændingepolitikken, som noget af det, den nuværende regering har trukket i den gale retning.

- Det er alt det, der drejer sig om at værne om danskheden, vores nationale identitet, lyder det fra Pia Kjærsgaard.

- Regeringen har ikke lagt skjul på, at man punkt for punkt vil ændre det, som VOK i en 10-årig periode byggede op. Jeg kan sige, at det samme vil gøre sig gældende efter næste folketingsvalg, når vi - og det tror jeg på - kommer til magten, siger Pia Kjærsgaard, der også erklærer sin støtte til kongehuset og kalder det »ualmindeligt barnligt«, at ikke alle radikale folketingsmedlemmer vil rejse sig op for Dronningen, når Folketinget åbner.

Også forslaget fra Radikal Ungdom om at tillade ægteskaber med tre eller flere partnere får en hård medfart.

- Familien, som for mig og Dansk Folkeparti er et samlingspunkt, er vigtig. Den synes jeg også, man er ude efter, siger Pia Kjærsgaard.

- Og så kan jeg ikke rigtig finde ud af, om de der ting, der har været fremme fra Det Radikale Venstre, om det virkelig er Det Radikale Venstres mening, at man skal have ægteskaber med flere parter, siger Kjærsgaard og udløser latter i salen.

- Jeg kan godt forstå, at I griner - at børn skal have fire forældre? Er det bare for sjov? spørger Kjærsgaard.

Da Marianne Jelved får ordet, svarer hun:

- Jeg har glemt at spørge Radikal Ungdom, hvad de mener med det. Det er i hvert fald ikke noget, der er vokset op i min baghave, siger Jelved, der også understreger, at hun »sætter stor pris på kongehuset«.

- Det er et godt eksempel på en kulturinstitution, som er 1.000 år gammel, og som skiller og forener mennesker, men uanset hvad, er det et fælles kulturgrundlag, men vi har ret til at have vores mening om det, siger Jelved.

Debatten mellem de to veteraner i dansk politik er det sidste punkt på nytårsstævnets dagsorden. Nytårsstævnet har fundet sted i weekenden og afsluttes i eftermiddag med et oplæg af de Radikales landsformand, Klaus Frandsen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.