Foto: Keld Navntoft/Thomas Lekfeldt

- Sikke nogle krystere. Og så i nattens mulm og mørke. Tøsedrenge.

Dansk Folkepartis værdiordfører Pia Kjærsgaard er rasende over ukendte gerningmænds hærværk på den kontroversielle Dan Park-udstilling i Bredgade i København i nat.

- Det er helt uacceptabelt at man laver den slags attentater og angriber ytringsfriheden. Jeg har ingen mening om Dan Park eller om det er kunst, men hvor er det sølle at smadre ruderne i ly af mørket. Det er sikkert sådan nogle personer, som mener, at vi andre er racister og fulde af fordomme og se så på dem selv, lyder det vredt fra Pia Kjærsgaard.

Den svenske provokunstner Dan Park blev helt opsigtsvækkende idømt seks måneders ubetinget fængsel og en bøde på 60.000 svenske kroner for at have fremstillet nogle kunstværker, der anses for racistiske. Tingsretten i Malmø dømte ham for for injurier og tre tilfælde af ’hetz mod folkegruppe’.

Siden har både Trykkefrihedsselskabet og Radio 24Syv i Danmark forsøgt at få udstillet værkerne i protest mod dommen som anses for at være et overgreb på ytringsfriheden. Efter flere strandede forsøg endte det med at kunstneren Kristian von Honsleth, der er kendt for sine farverige eksplosive værker og for nogle år siden fik en hel afrikansk landsby til at tage hans efternavn til gengæld for at få en gris hver, at udstille Dan Park.

I Sverige er flere af Dan Parks værker forbudt og dømt til destruktion, men flere af disse skal være iblandt, når Dan Park udstiller i galleriet fra den 23. oktober.

Men natten til fredag indløb der anmeldelse hos Københavns Politi om, at der var begået hærværk mod hans galleri, Hornsleth and Friends Gallery, i Bredgade i indre København. Det store frontvindue til 40.000 kr. var smadret, og der var kastet malingbomber mod facaden.

- Det er meget trist, at vi skal oplever den slags hærværk i nattens mulm og mørke, og at gerningsmændende ikke har mod til at stå frem og sige deres mening offentligt, siger Pia Kjærsgaard.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.