Enten er man for eller imod Pia Kjærsgaards politik. Datteren sprang fra i en tidlig alder

Hun er elsket og hadet. Hyldet og tilsvinet. Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard har i sytten år delt vandene i den danske befolkning med sine holdninger til indvandring og grænsekontrol.

Men også på den helt familiære front har den 65-årige nu snart tidligere partiformand betalt en høj pris. Pia Kjærsgaards syn på udlændinge har haft alvorlige konsekvenser for forholdet til hendes nu 45-årige datter Nan. I 1997 udtalte datteren følgende i et interview med Berlingske:

- Jeg har altid følt, at jo mere skade min mor gør i den ene retning, jo mere gavn må jeg gøre i den anden retning. Så når hun tager et skridt den ene vej, så tager jeg et i den anden.

Der er gået nogen tid siden interviewet, og mor og datter har talt ud om både ovenstående citat og det interview, som det optrådte i. BT mødte i går Pia Kjærsgaard på Dansk Folkepartis sommergruppemøde i Silkeborg og spurgte om den svære fortid.

Er det rigtigt, at din datter ikke engang ville se dig på et tidspunkt?

- Nej. Den historie vil jeg ikke røre mere ved. Vores forhold er super godt. Jeg har det fint med min familie. Jeg elsker mine børn og mine børnebørn og det er gensidigt.

Uenige om stort set alt

Men den stramme udlændingepolitik vil dog stadig være en vigtig mærkesag for Pia Kjærsgaard, og dermed ser det ikke ud til, at det lange, akavede forhold til datteren Nan vil ændre sig synderligt. For i dag er Pia Kjærsgaard og datteren ligesom i 1997 uenige om ’stort set alle aspekter af livet’, som Nan fortalte dengang. For mens moderen, Pia Kjærsgaard, nu i flere årtier har hyldet en stram udlændingepolitik og afskyet Christiania, køber datteren folkeaktier i den københavnske fristad.

’Har købt en folkeaktie til hver af mine døtre i håbet om, at de i deres voksenliv kan opleve lige så smuk en dag som jeg på Christiania i dag, ’skrev hun på Facebook den 29. september 2011.

Samtidig åbnede Nan frivilligt sin dør for en etiopisk familie. Det fremgår af et interview med kvindemagasinet Femina fra april 2011. Her fortæller Nan blandt andet om frivilligt arbejde i forhold til at integrere den fremmede familie.

- Det er utrolig givende at være sammen med mennesker, der ikke ligner én selv, siger hun i interviewet, hvor hun også fortæller om førstehåndsoplevelsen med en etiopisk juleaften i en to-værelses lejlighed i Københavns Nordvest-kvarter.

Det er udtalelser, der nemt kunne antænde en flammende debat over familiemiddagen hjemme hos Pia Kjærsgaard i Gentofte. Men det gør det ikke. For mor og datter undgår konsekvent at tale om politik.

Familieskab nævnes ikke

I Femina-interviewet nævnes det ikke, at Nan er datter af Pia Kjærsgaard. Og det er der da også en grund til. Hun ville simpelthen ikke have det frem.

BT har været i kontakt med forfatteren til artiklen i Femina, og hun fortæller, at Nan ikke ønskede at blive sat i forbindelse med Pia Kjærs­gaard ved interviewet. Nan optræder også kun med mandens efternavn i artiklen.

Pia Kjærsgaard valgte i 80’erne de skarpe politiske holdninger efter inspiration fra Mogens Glistrup. Det profilerede hende i adskillige år som en fremtrædende og magtfuld kvindelig skikkelse i dansk politik. Men det har altså også haft store familiemæssige konsekvenser. Datteren, Nan, vil nemlig ikke på nogen måde sættes i forbindelse med Pia Kjærsgaards politik.

Svært at have kendte forældre

I interviewet med Berlingske fra 1997 fortalte Nan, at hun for eksempel ikke ønskede at stille op til foto sammen med sin mor. Dengang boede Nan på Nørrebro i Købenahvn, og hun kunne også godt forstå, hvis nogle folk i kvarteret ville blive ’tossede på en, der som Pia Kjærsgaard propper alle udlændinge i én spand og ønsker at sende den spand langt væk.’ For nylig konfronterede BT Pia Kjærsgaard med disse udtalelser i et større interview. Hun forklarede, at det altid er svært for børn at have kendte forældre.

- Børn tænker altid ’kunne de (forældrene, red.) da ikke bare være almindelige’, eller drømmer om at have en mor med forklæde, der bager boller. Det har været hårdt for mine børn.

- Mine børn har skullet forsvare og forklare meget. Ikke alene i forhold til mig, men også i en meget turbulent periode i Fremskridtspartiet, sagde hun.

BT har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Nan. Hendes mand afviste ligeledes at tale med BT.