Lyt til artiklen

Ole Bornedals serie om krigen i 1864 starter på søndag. Det er en kæmpe stor satsning for DRs vedkommende, og Folketinget har bevilget 100 millioner kroner specielt til seriens produktion.

Serien skulle give seerne og specielt ungdommen en historisk og dramatiseret fortolkning af begivenhederne, der ledte op til 1864 og selve krigen.

Men Dansk Folkepartis værdipolitiske ordfører, Pia Kjærsgaard (DF), er dybt skuffet og rystet over seriens ringe kvalitet og instruktør Ole Bornedals politiseren, skriver B.dk.

Læs også: Historiker om DR-serie: 'Djævlen ville grine af dette ahistoriske vrøvl'

»Jeg har nu set de to første afsnit, og selvfølgelig kan serien blive bedre i de næste afsnit, men foreløbig må jeg sige, at jeg er dybt rystet. Det er synd og skam, for da vi gav alle pengene fra Folketinget, håbede jeg, at vi ville få en seriøs og kompetent fortolkning om 1800-tallets store drama. Jeg har læst Tom Buk-Swientys bøger om 1864 og er begejstret for dem, og jeg kan simpelthen ikke forstå, at han som konsulent har lagt navn til dette - ja makværk,« siger Pia Kjærsgaard.

Hvad er problemet med serien?

Se også: Hov, hvad var det? Se brøleren i DRs nye million-serie

»Den er tendentiøs, og den politiserer uden skam. Nutidens politik synes at ligge Ole Bornedal mere på sinde end fortiden, og det er gået helt galt. Det er demagogi, og det er helt urimeligt over for os, der håbede på en seriøs, historisk serie, men også over for den forudsætningsløse ungdom, der får en skrupforkert historieversion.«

Pia Kjærsgaard mener, at DR har et medansvar for serien:

»Folketinget gav jo 100 millioner kroner, så vi kunne få en seriøs serie, og det er grotesk, at vi nu har fået en useriøs, politiserende serie. DR har ikke taget sit ansvar alvorligt, og når jeg ser næste afsnit, så vil jeg se den blot som en fik underholdning, og det var ikke, hvad vi ønskede og bad om.«

Socialdemokratiets kulturordfører, Troels Ravn (S), er ikke enig med den hårde kritik af serien, som vil blive vist på DR de kommende otte søndage.

»Det fungerer fremragende. Det er en stor fortælling, og det er lykkedes. Det bliver aldrig til en kliché, og selvom han bringer alle virkemidler, bliver det ikke for svulstigt. Det er godt fortalt og næsten skræmmende nærværende,« siger Troels Ravn.

Venstres kulturpolitiske ordfører, Michael Aastrup Jensen (V), roser også serien - trods historiske fejl:

»Jeg synes, det er en god serie. Der er brugt mange elementer for at gøre fortællingen moderne og få unge mennesker med, og det, synes jeg, er fint. Det skal ikke være et historisk foredrag, og unge skal føle, at det er spændende, og at de har lyst til at gå videre og få mere at vide,« siger han.