Næstformand mener, at ordet "klimatosse" var en forkert vending, men Pia Kjærsgaard står ved den dagen derpå.

Stifter af Dansk Folkeparti Pia Kjærsgaard står ved sin tale på valgaftenen søndag, hvor hun brugte ordet "klimatosser", da det stod klart, at partiet ville blive mere end halveret ved EU-parlamentsvalget.

Vendingen blev sagt med et smil, forklarer hun.

- Alle, der så og hørte mig i går, ved, at det blev gjort med et smil, men det bliver brugt mod os, fordi vi ligger ned, og så synes man, det er sjovt at bruge mod mig.

- Det blev sagt med et smil og modtaget med et smil. Alle, der var til stede, ved det, siger hun.

På de sociale medier har Pia Kjærsgaard modtaget udbredt kritik for brugen af ordet, men det er hun så vant til, siger hun.

Hun kom også med en opsang til pressen, hvoraf dele blev kaldt "spydig", og hun skældte ud på EU-systemet, fordi sagen om muligt misbrug af EU-midler endnu ikke er afgjort i Meld- og Feld-sagen.

Dansk Folkeparti gik fra at få fire mandater ved valget i 2014 til at få ét mandat i 2019.

En af dem, der var til stede, da Pia Kjærsgaard brugte vendingen med et smil, var næstformand Søren Espersen, der mener, at det er et "forkert ord, der bliver brugt der".

- Men jeg er enig med Pia Kjærsgaard i, at "klimahysteriet" på en måde har taget overhånd i disse Greta Thunberg-tider (16-årig svensk klimaaktivist, red.)

- Det er som om, at om 13 år er det slut. Jeg ville ikke have brugt ordet klimatosser, men har forståelse for, at Pia har sagt det i en vred stund. Det er et ikke-velvalgt udtryk, siger han dagen efter talen.

Tidligere stemmesluger ved valget til EU-Parlamentet Morten Messerschmidt ville heller ikke have brugt vendingen.

- Jeg synes ikke, man skal kalde det tosseri. Klimadebatten er relevant, men også meget ude af proportioner. Debatten har været skinger, men jeg vil ikke kalde folk for tosser, siger han til TV2 News.

Pia Kjærsgaard mener ikke, at hun har en særlig opgave som Folketingets formand i en valgkamp.

- Nej, overhovedet ikke, for jeg er politiker i denne valgkamp og skal forsvare mine synspunkter og mit folketingskandidatur. Sådan har det altid været med formænd i en valgkamp, siger hun.

I 1999 langede daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) ud efter DF og sagde, at de aldrig blev "stuerene". Pia Kjærsgaard mener ikke, man kan drage sammenligninger.

- Ej, stop nu. Der har været en religiøs valgkamp i forhold til klima. Jeg ved udmærket godt, at der er nogen, man på ingen måde skal komme for tæt på, for så føler man sig generet, og sådan har det været omkring klimaet.

- Jeg synes, at folk skal slappe bare en lille smule af, og jeg vil slet ikke acceptere den sammenligning, du kommer med, det synes jeg, er ganske utidigt, siger hun.

Kun spidskandidat Peter Kofod (DF) blev valgt ind, mens Anders Vistisen (DF) ikke fik genvalg. Han ville gerne have været spidskandidat, men ledelsen satte ham stolen for døren og insisterede på, at hans nære ven, Peter Kofod, fik den øverste plads.

/ritzau/