Pia Kjærsgaard (DF) har haft en turbulent tid som folketingets formand. Adskillige gange er hun endt i overskrifterne efter angreb på politiske modstandere, skuespillere eller britiske bladtegnere.

Nu er Pia Kjærsgaard igen i vælten efter at have skrevet et læserbrev til lokalavisen Villabyerne, hvori hun skarpt kritiserer, at Gentofte Hospital - som ligger 200 meter fra hendes bopæl - skal huse 50 flygtninge.

Men hov. Kan Pia Kjærsgaard overhovedet blande sig i politiske emner nu hvor hun bestrider posten som folketingets formand?

»Ja, det mener jeg godt, hun kan. Vi har en tradition for, at folketingets formand ikke er ligeså konfrontatorisk og polemisk som Pia Kjærsgaard er, men det er med i pakken, når man peger på Pia Kjærsgaard,« siger politisk kommentator Jarl Cordua, der blandt andet er vært på det politiske program ’Cordua & Steno’ på Radio 24syv.

Herunder vurderer Jarl Cordua de seneste fire sager, hvor Pia Kjærsgaard efter valget til folketingets formand har skabt polemik med skarpe udtalelser.

Skuespiller-fejden

10. januar angriber Pia Kjærsgaard skuespilchef Morten Kirkskov, som i en kronik i Berlingske dagen før langede kraftigt ud efter de politiske partiers nedskæringspolitik samt den fascistiske tone, som han mente, var tiltagende i den politiske debat.

»At sammenligne den nødvendige handlekraft som den nuværende regering og dens støttepartier udviser i en situation, hvor hele Europa er under pres på grund af krigen i Syrien, som grobund for noget, der ligner fascisme, virker både absurd og helt ude af trit med virkeligheden,« skrev hun i Berlingske.

Foto: Jonas Vandall Ørtvig / Uffe Weng
Vis mere

Skuespilleren Waage Sandø kritiserer efterfølgende Pia Kjærsgaard i et debatindlæg i Berlingske, hvor han påpeger, at det ikke er folketingets formands opgave at 'irettesætte en borger'.

»Jeg vil ikke acceptere, at nogen mener, fordi jeg er formand for Folketinget, så skal min mund være lukket med syv segl,« lød Pia Kjærsgaards svar overfor BT.

Jarl Corduas dom:

»Selvfølgelig må hun besvare et angreb på sig selv og Dansk Folkeparti. Ingen var i tvivl om, at Kirkskov sigtede mod Pia Kjærsgaard med sin kritik. Det er jo hende, der stiftede Dansk Folkeparti og var dets formand i 15-20 år.«

 

Afskedssalutten til Helle Thorning

13. januar gav Pia Kjærsgaard Helle Thorning-Schmidt denne afskedssalut, da hun forlod dansk politik og blev formand for Red Barnet International.

»Men hvordan vil jeg beskrive hende? Meget ambitiøs, men det gik jo ikke, som hun gerne selv ville have, det skulle gå. Det er klart. Hun tabte valget, og ud fra det tror jeg, at hun, fra den dag hun tabte valget, har søgt andre poster. Det vidste vi jo også godt, og nu ser det så ud til, at hun har fået det,« lød afskedssalutten fra Pia Kjærsgaard overfor dr.dk.

Artiklen fortsætter under billedet.

Foto: Keld Navntoft
Vis mere

Jarl Corduas dom:

»Det handlede om, at hun ikke havde format nok til at vise en tidligere politisk modstander held og lykke. I den situation misforstod hun sin opgave som folketingets formand.«

 

Nazi-tegningen

I forbindelse med smykkesagen publicerede den engelske avis The Guardian en satiretegning af statsminister Lars Løkke Rasmussen, hvor han fremstilles som nazist. 28. januar gik Pia Kjærsgaard i rette med avisen.

»De medier bør trække den tilbage og faktisk også beklage den. Den er jo med til at yppe kiv i aller højeste grad,« sagde hun til dr.dk.

Artiklen fortsætter under billedet.

Således bliver Danmarks statsminister portrætteret i stor britisk avis.
Således bliver Danmarks statsminister portrætteret i stor britisk avis.
Vis mere

BT spurgte efterfølgende folketingets formand, hvorfor hun finder Guardians tegning så grænseoverskridende.

»Det synes jeg egentlig ligger lige for. Jeg synes simpelthen, den er modbydelig. Nu kender vi jo The Guardian. Det er en venstreorienteret engelsk avis, men derfor kan de jo godt opføre sig ordentligt. De er Politiken i England,« lød svaret.

Jarl Corduas dom:

»Det synes jeg er ok. For det er hendes holdning. Noget helt andet havde været, hvis hun havde forlangt, at den britiske ambassadør skulle beklage tegningen, eller at den danske ambassadør skulle opsøge David Cameron (Englands premierminister, red.)  for at få ham til at sætte The Guardian på plads.«

»Hun siger ikke, at de britiske myndigheder skal handle på det, og det er for mig en afgørende forskel.«

 

Nej til flygtninge på Gentofte Hospital

Pia Kjærsgaard og hendes mand Henrik Thorup bryder sig ikke om udsigterne til, at Gentofte Hospital - som ligger 200 meter fra deres bopæl - skal bruges til at indkvartere 50 flygtninge. De skriver begge et læserbrev, som lokalavisen Villabyerne bringer 7. marts.

»I mange kommuner har man oprettet teltlejre, flygtningepavilloner og andre foranstaltninger af midlertidig karakter. Har man her i kommunen undersøgt den mulighed?,« skriver Pia Kjærsgaard blandt andet.

Jarl Corduas dom:

»Jeg synes faktisk ikke, det er noget problem.«

»Hun bor i området og derfor er det helt legitimt, at hun blander sig i debatten, ligesom alle mulige andre mennesker. Bare fordi hun er folketingets formand, skal hun ikke holde sin mund. Men det er jo heller ikke i sin egenskab af folketingets formand, hun udtaler sig. Det gør hun som Pia Kjærsgaard, medlem af folketinget.«

BT har forgæves forsøgt at fange Pia Kjærsgaard til en kommentar.