Grotesk at holde skatteyderbetalt orlov til 97.000 kroner, mener DF

Tidligere kulturminister tager en måned fri, fordi han ifølge sig selv har ’brug for at se sin mand i øjnene igen’.

Blot få dage efter at Uffe Elbæk gik af som kulturminister efter en række afsløringer i BT, har han valgt at tage orlov fra Folketinget i en hel måned.

Sent i går eftermiddag skrev han således på Facebook, at sagen har fået ham til at søge orlov fra Folketinget - en orlov som træder i værk lige efter juleferien, der begynder på fredag:

- Blot til jeres orientering trækker jeg folketingsstikket ud i januar måned. Har - hvilket givet ikke kan komme bag på ret mange af jer - brug for at se min mand i øjnene igen efter et rimeligt (medie)hektisk forløb. Er tilbage i Folketingssalen til februar. Klar til at stå op for et mere modigt, solidarisk og nysgerrigt Danmark, skriver Uffe Elbæk på sin facebookprofil.

Herefter svarer han flere, der undrer sig over, at man som folkevalgt bare kan tage fri fra sit job for at tage en pause, at han betaler selv: ’Selvfølgelig skal jeg ikke ha’ løn, mens jeg er på orlov. Det er for egen regning,’ skriver Uffe Elbæk.

Dette er dog ikke korrekt. Som tidligere minister i 14 måneder er han sikret fuld løn i halvandet år efter, at han stopper som minister, eller 97.214.25 kr. om måneden i eftervederlag. Det beløb får han, uanset hvor meget orlov han holder fra Folketinget. Det koster ham således ikke en krone at tage en måned fri fra de vælgere, der har valgt ham, for at ’kigge sin mand i øjene’.

Orlov forarger

Orloven for skattepenge forarger tidligere partiformand og nuværende næstformand i Folketingets Præsidium, Pia Kjærsgaard (DF).

- Det er simpelthen grotesk. Jeg har også gennem årene haft brug for at se min mand i øjnene. Men nu har han tre ugers juleferie fra på fredag, og det burde være nok. Han er valgt og betalt for at være der for sine vælgere, så kan han da ikke bare tage fri, fordi han føler sig lidt presset. Han er jo hverken syg eller gravid eller har en anden legal grund til at få orlov. Det her viser bare endnu en gang, at hele forløbet er en farce, siger Pia Kjærsgaard.

I dag vil Rigsrevisionen tage stilling til, hvordan en eventuel undersøgelse af Uffe Elbæk og hans nære forhold til Akademiet for Utæmmet Kreativitet skal finde sted.

Enhedslistens Jørgen Arbo-Bæhr tager blot Uffe Elbæks valg af orlov til efterretning.

- Det er hans egen beslutning, siger han.

Han er ikke den første

Uffe Elbæk er dog langtfra den første tidligere minister, der har taget orlov med fuldt ministervederlag. Tidligere skatte-, undervisnings- og miljøminister Troels Lund Poulsen (V) tog selv tre måneders betalt orlov fra december 2011 til marts 2012 på grund af skattesagen.

BT har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Uffe Elbæk.