Dansk Folkepartis værdiordfører ser gerne, at indvandrere taler dansk, når de går på gaden. Det er urealistisk, mener Socialdemokraternes integrationsordfører

Tal dansk, når du går på gaden i Danmark. Sådan lyder beskeden fra Pia Kjærsgaard til tosprogede og fremmede, der bor i Danmark.

Hvis de vil tale andet end dansk, skal det foregå bag hjemmets fire vægge, lyder det fra Dansk Folkepartis værdiordfører.

- De fremmede må også gerne have deres egen kultur. De må for min skyld også gerne bo i lejligheder med mærkelige gulvtæpper og spise fremmedartet mad, men de skal ikke tvinge mig til at spise det, og når de går på gaden, synes jeg, at de skal tale dansk, skriver Dansk Folkepartis værdiordfører Pia Kjærsgaard i sin bog.

Et synspunkt hun gentog i Deadline på DR2 torsdag aften.

- Altså, jeg synes det er ganske fint, at de bevarer deres modersmål. At de i deres hjem - netop for at være tosprogede - kan deres modersmål. Men når de er ude i det danske samfund, når de går på gaden, er på skolerne og på arbejdspladserne, så taler de naturligvis dansk, sagde hun i Deadline på DR2 i går aftes.

Det er en urealistisk holdning, lyder det fra Socialdemokraternes integrationsordfører.

- Jeg advarer mod, at man begynder at lovgive mod eller tvinge folk til, hvilket sprog de skal tale på gaden. Det virker helt urealistisk. Hvad skal vi så gøre ved turister eller dem, der har en engelsk kæreste f.eks, spørger Ole Hækkerup (S).

Han er dog enig med Pia Kjærsgaard et lille stykke af vejen.

- Jeg synes, at alle skal lære dansk, når man bor og lever i Danmark. Sproget er nøglen til at kunne klare sig i Danmark. Men jeg har ikke tænkt mig at gøre mig til dommer over, hvilket sprog folk taler på gader og stræder, lyder det fra Ole Hækkerup.

Deltag i debatten under artiklen