Den øgede grænsekontrol bliver for de fleste blot et venligt nik, siger DF-formand Pia Kjærsgaard.

Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, glæder sig over udsigten til, at partiets krav om grænsekontrol er ved at falde på plads.

- Det er helt nødvendigt at få genindført grænsekontrollen. Det er sund fornuft, siger hun på vej ind til de afsluttende forhandlinger med regeringen og kristendemokraten Per Ørum Jørgensen.

Forslaget som parterne nu skal nikke til, handler primært om øget toldkontrol af ind- og udrejsende. Der vil ikke blive indført egentlige grænsebomme.

Og derfor mener Pia Kjærsgaard også, at den almindelige rejsende ikke skal frygte for at skulle holde i kø ved grænsen.

- For de fleste vil det blot være et venligt nik. De her toldere har jo en god fornemmelse for, hvem der ser mistænkelige ud, siger hun.

Regeringen har fra tidligt i forløbet været venligt stemt over for forslaget, og selv i oppositionen er der velvilje over for at øge grænsekontrollen.

Pia Kjærsgaard mener dog alligevel, at det er en stor sejr for Dansk Folkeparti.

- Vi er taknemmelige. Nogen skal jo tage kampen, og de andre partier har ikke løftet en finger for at få det her genindført. Nu er på tide, at debatten kommer til at handle om grænsekontrol, hvor alt de seneste dage ellers har handlet om efterløn, siger hun.

Hun afviser kritikken fra de danske og tyske mindretal i grænselandet, som mener, at øget grænsekontrol er overflødigt. Og hun afviser også, at aftalen skulle give problemer med Schengen-samarbejdet om åbne grænser.

- Det er grundigt undersøgt, og vi kan godt gøre det her inden for Schengen-samarbejdet, siger hun.

Kravet om grænsekontrol indgår som et af Dansk Folkepartis krav for at forhandle efterløn med regeringen og De Radikale. Og der kan godt gå tid, før der ligger en samlet aftale, som DF kan nikke til.

- Der bliver også ting at forhandle de kommende dage og i næste uge. Jeg ved ikke, hvornår det her er færdigt, siger hun.

/ritzau/

Andre læser også