Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Det konservative folketingsmedlem Pia Christmas-Møller forlader De Konservative og bliver løsgænger i Folketinget, skriver dagbladet Politiken onsdag.

DEBAT: HVORFOR SMUTTEDE CHRISTMAS-MØLLER FRA K?

Det konservative folketingsmedlem Pia Christmas-Møller har mistet tilliden til den konservative ledelse og bliver derfor løsgænger på Christiansborg.

Sent i aftes sendte hun sin udmeldelse til den konservative partiformand Bendt Bendtsen (K) og gruppeformand Helge Adam Møller (K).

Dermed forlader Pia Christmas-Møller den konservative folketingsgruppe, og hun vil i dag offentliggøre en pressemeddelelse, hvor hun begrunder sin udmeldelse.

En meddelelse, som Politiken er i besiddelse af, og hvoraf det fremgår, at hun »ikke længere har den nødvendige respekt for og tillid til ledelsen«, og at hun derfor har været tvunget til at træffe »en pinefuld beslutning« om at udtræde fra folketingsgruppen.

»Det er med stort vemod, at jeg efter grundig overvejelse må konstatere, at ledelses- og debatforholdene i Det Konservative Folkeparti har udviklet sig til et punkt, hvor jeg ikke længere har den nødvendige respekt og tillid til ledelsen«, skriver Pia Christmas-Møller.

»Når jeg ikke kan komme uden om dén konklusion, kan jeg heller ikke komme uden om at tage konsekvensen, da jeg også nu lægger vægt på at sætte handling bag holdning.

Der er således for mig kun ét at gøre: Jeg må udtræde af den konservative folketingsgruppe«, skriver den tidligere partileder.

Pia Christmas-Møller ønskede i går ikke at kommentere hverken pressemeddelelsen eller oplysningerne om, at hun udtræder af gruppen.

Men af meddelelsen fremgår det, at det er et langt forløb, der er kulmineret med fyringen fra gruppeledelsen og jobbet som politisk ordfører for godt to uger siden, samt en voldsom kritik af et par debatskabende kronikker fra slutningen af september, hvor Pia Christmas-Møller bl.a. luftede muligheden for en folkeafstemning om EU's reformtraktat, som har ført til beslutningen om at forlade den konservative gruppe.

»Berøringsangsten for en konstruktiv politisk debat slog for mit eget vedkommende ud offentligt med reaktionen på mine kronikker fra dagene omkring landsrådet (29. september, red.), hvor jeg lagde op til en debat om - dels ligestilling med et forslag om en ligestillingskommission, og dels om EU med en personlig tilkendegivelse, der var positiv over for at lade vælgerne stemme om reformtraktaten«, skriver Pia Christmas-Møller.

Dermed ser det ud til, at statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) for første gang siden 2001 mister sit flertal bestående af Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti.

Valget for tre uger siden sikrede kun akkurat de nødvendige 90 mandater, men det flertal forsvinder, når Pia Christmas-Møller bliver løsgænger.

Ifølge pressemeddelelsen støtter Pia Christmas-Møller dog fortsat en VK-regering. Men virkningen kan blive, at presset for brede forlig fremover bliver større.

»Det livssyn og de værdier, jeg i alle årene forud har søgt at kæmpe aktivt for igennem Det Konservative Folkeparti, har jeg fortsat udelt. Nu må jeg blot søge dem fremmet på en anden platform.

De holdninger, jeg gik til valg på, har jeg fortsat, ligesom jeg naturligvis også fortsat støtter en VK-regering«, skriver hun.

Andre læser også