Anklagerne om nepotisme kan blive fatale for kulturminister Uffe Elbæk, vurderer politisk kommentator Peter Mogensen.
Anklagerne om nepotisme kan blive fatale for kulturminister Uffe Elbæk, vurderer politisk kommentator Peter Mogensen. Foto: Torkil Adsersen
Det kan for alvor blive rigtigt fatalt, hvis Enhedslisten ender med at kræve en undersøgelse af kulturminister Uffe Elbæk, vurderer politisk kommentator Peter Mogensen.

Truslen om en uvildig undersøgelse kan nemlig blive virkelighed efter et samråd på tirsdag, hvor kulturministeren skal redegøre for, at han har brugt 180.000 kroner på fem officielle middage og debatmøder på Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK), som han tidligere har siddet i bestyrelsen for, og hvor hans mand er ansat. For hvis han ikke svarer tilstrækkeligt, vil Enhedslisten bakke op om oppositionens krav om en uvildig undersøgelse.

Brødebetynget Uffe Elbæk skal stå skoleret Uffe Elbæk


- Det vil være ret vidtgående og en gave til oppositionen, hvis Enhedslisten kræver en undersøgelse. Derfor vil regeringen ligge pres på for, at det ikke bliver til nogen undersøgelse. For en undersøgelse er en indrømmelse af, at Uffe Elbæk virkelig er ude på tynd is, siger Peter Mogensen.

Og foreløbigt har statsminister Helle Thorning-Schmidt da også fredet kulturministeren.

Uffe og thorning


Derfor har Peter Mogensen sine tvivl om, at en uafhængig undersøgelse bliver aktuelt.

- Men omvendt er Uffe Elbæks problem meget kontant, for hold kæft hvor har han kvajet sig. Og det virker som om, at det er svært for ham at forklare det. For hvis han kunne lukke sagen, havde han gjort det for længst. Så det højner ikke forventningerne til, at han kommer med noget nyt på tirsdag, siger han.

Men der skal komme nyt på samrådet, hvis sagen ikke skal gå hen og blive rigtig ubehagelig, forklarer Peter Mogensen.

- Jeg tror, han har store problemer. Spørgsmålet er dog, om Enhedslisten vil vælte ham. For han er en af de få fra De Radikale, der har goodwill i Enhedslisten. Men hvis det viser sig, at han har været nepotistisk, vil det være svært at lade ham blive som minister. Sådan en sag om muligt magtmisbrug får virkelig vælgerne op af stolene.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.