Chefkonsulent Michael Frank, Skatteministeriet under en pause under tirsdagens afhøring i Skattesagskommissionen.
Chefkonsulent Michael Frank, Skatteministeriet under en pause under tirsdagens afhøring i Skattesagskommissionen. Foto: Jens Astrup

I skattesagens spæde begyndelse bad departementschef Peter Loft en embedsmand i Skatteministeriet om at finde ud af, »hvad der er op og ned« i sagen om Helle Thorning-Schmidts mand.

I juni 2010 begyndte dagbladet BT at interessere sig for daværende oppositionsleder Helle Thorning-Schmidts (S) mand, Stephen Kinnock, og hans skatteforhold. Det mærkede man i Skatteministeriet, hvor daværende departementschef Peter Loft bad en embedsmand finde ud af, »hvad der var op og ned« i sagen.

Det fortalte den pågældende embedsmand, specialkonsulent Michael Frank, tirsdag formiddag foran skattesagskommissionen i Søborg.

Michael Frank fortalte her, at han den 9. juni 2010 ved middagstid fik han et opkald fra Peter Loft.

- Det er jo ikke hver dag, at Peter Loft ringer. Her bliver jeg endnu mere klar over, at det er en sag, der er meget ømtålelig, forklarede Michael Frank med let lollandsk dialekt.

- Han siger, at vi så vidt muligt - af hensyn til presseberedskabet - skal finde ud af, hvad der er op og ned i den sag. Det er mit opdrag. Jeg har ganske kort tid til det, men rammer faktisk det, som Skat København rammer nogle måneder senere (konklusionen, at Kinnock ikke er skattepligtig i Danmark, red.), sagde Michael Frank stolt, hvorefter kommissionens udspørger, Lars Kjeldsen, noterede:

- Det er ret godt gået.

For at finde ud af »hvad der er op og ned i sagen«, kontakter Michael Frank en kollega i ministeriet, der fremskaffer informationer om Stephen Kinnock til ham. Det var blandt andet oplysninger om Kinnocks boligforhold og rejseri.

Spørgsmål: - Her fremskaffer du nogle oplysninger om en borger, som er fortrolige og videregiver dem til departementschefen. Gjorde du dig overvejelser, om det var i orden?

- Når man får en henvendelse fra sin departementschef, er det hans overvejelser, om det er i orden. Man kommer ikke langt ved at spørge: »Nej, Peter, er det nu fornuftigt?« Det er ikke virkeligheden. Jeg kan desuden ikke påvise, at Loft ikke har haft en god grund til, at han skulle have det, fortalte Michael Frank, der godt forstår, hvorfor hans daværende departementschef ville vide, »hvad der var op og ned i sagen«.

- Når pressen vælter butikken, og der kommer en storm af henvendelser, så er det jo aldrig en særlig god situation ikke at være forberedt, understregede han.

Under samtalen den 9. juni 2010 stiller Peter Loft en række skattemæssige spørgsmål.

- Jeg mener, at der var en lille, kort diskussion, hvor han begyndte at nævnte noget om »centrum for livsinteresser«, men det, sagde jeg, havde ingen gang på jord. Det var lidt af et vildskud, sagde Michael Frank.

Tirsdag eftermiddag fortsætter afhøringen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.