Departementschef i Justitsministeriet fritages for tjeneste efter Morten Bødskovs (S) afgang som minister
Departementschef i Justitsministeriet fritages for tjeneste efter Morten Bødskovs (S) afgang som minister

Sagen om Retsudvalgets besøg på Christiania, der kostede Morten Bødskov (S) posten som justitsminister, får nu også konsekvenser for ministeriets departementschef. Departementschef Anne Kristine Axelsson og en anden ledende embedsmand er blevet fritaget for tjeneste og indkaldt til tjenstligt forhør. Den nye justitsminister, Karen Hækkerup (S), har truffet beslutningen på baggrund af anbefalinger fra Kammeradvokaten.

»På Kammeradvokatens anbefaling har jeg besluttet at gennemføre en tjenstlig undersøgelse af de to embedsmænds rolle i forhold til afgivelse af urigtige oplysninger til Folketingets Retsudvalg og rådgivning givet til den tidligere justitsminister,« siger hun i en skriftlig kommentar.

»Jeg finder det afgørende, at embedsmændenes rolle i sagen bliver grundigt belyst, og jeg lægger vægt på, at den tjenstlige undersøgelse gennemføres hurtigst muligt,« siger justitsministeren.

Fritagelsen af Anne Kristine Axelsson sker som følge af den interne undersøgelse, Karen Hækkerup sammen med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) besluttede at indlede, da hun satte sig på justitsministerposten i december.

Christiania-sagen begyndte at rulle, da det kom frem, at kilder internt i PET var blevet bedt af daværende PET-chef Jakob Scharf om at kigge i Pia Kjærsgaards (DF) kalender for at finde ud af, hvornår hun var forhindret i at deltage i et besøg på fristaden sammen med den øvrige del af Folketingets Retsudvalg. Pia Kjærsgaard var nemlig for dyr at beskytte, mente Scharf.

Karen Hækkerup

Det førte til Jakob Scharfs afgang som chef for PET, mens Morten Bødskovs gik af som minister, da det kom frem, at han havde givet urigtige oplysninger til Folketingets Retsudvalg om årsagen til, at Christiania-besøget blev aflyst.

De relevante embedsmænd i Justitsministeriet er i forbindelse med undersøgelsen blevet bedt om at redegøre for deres rolle i sagen.

De tjenstlige forhør gennemføres af en forhørsledelse på tre medlemmer med forhenværende højesteretsdommer Per Sørensen som formand, oplyser Justitsministeriet. Først efter forhørene bliver der taget stilling til, om der skal ske ansættelsesretlige skridt i forhold til embedsmændene.

Indtil videre er afdelingschef Carsten Vollmer konstitueret departementschef i Justitsministeriet.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.