PET har fra 2012 meldt 39 syrienkrigere for at hæve dagpenge og kontanthjælp, da de kæmpede i Syrien og Irak.

København. 39 syrienkrigere har angiveligt snydt og hævet kontanthjælp og dagpenge, mens de har kæmpet i Syrien og Irak.

Siden 2012 har Politiets Efterretningstjeneste (PET) meldt 39 syrienkrigere for socialt snyd til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR).

Det oplyser beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i et svar til Socialdemokratiets arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen.

- Det er helt uacceptabelt, hvis fremmedkrigere får offentlige ydelser. Derfor har regeringen også - i modsætning til den tidligere SR-regering - iværksat en række initiativer, der sætter hårdt mod hårdt over for fremmedkrigere og deres misbrug af vores velfærdsydelser, siger Troels Lund Poulsen.

Han har spurgt Justitsministeriet, hvor mange syrienkrigere som myndighederne anslår, er rejst til Syrien og Irak.

Justitsministeriet oplyser, at PET i januar i år anslog, at mindst 150 personer menes at være rejst til Syrien eller Irak. De "vurderes at have opholdt sig hos militante islamistisk grupper", lyder det.

PET kan ikke oplyse, hvor mange syrienkrigere som siden 1. juni 2017 er rejst til Syrien og Irak, "da dette kan afsløre PET's kendskab til enkeltpersoner".

STAR har før orienteret kommuner og a-kasser om, at 34 af 36 socialsnydere fik kontanthjælp i Syrien. To fik dagpenge. I 29 sager har kommuner og a-kasser krævet 672.000 kroner betalt tilbage.

Det viste Ekstra Bladets tidligere aktindsigt fra Beskæftigelsesministeriet.

Socialdemokratiet har torsdag kaldt Troels Lund Poulsen i samråd om syrienkrigere, oplyser Leif Lahn Jensen.

- Selv om ministeren før sommeren sagde, at det kommer ikke til at ske mere, så er det sket, siger Leif Lahn Jensen.

- Der er stadig nogen, som tager ned og kæmper mod danske soldater og danske værdier for skatteborgernes penge.

Socialdemokratiet vil straffe syrienkrigere hårdere for socialt bedrageri, siger han.

- Vi skal øjeblikkelig tage kontanthjælpen fra dem. Vi skal sørge for, at straffen bliver større. De skal betale endnu mere tilbage. En styrelse skal hjælpe kommuner og a-kasser med at opdage dem, siger Leif Lahn Jensen.

/ritzau/