Små chokladestykker med cannabisolie sender nu partileder Pernille Vermund en tur i retten.

Dog kun som vidne, til fordel for Claus »Moffe« Nielsen, som risikerer op til 10 års fængsel for at have solgt cannabispiller til ca. 6.000 mennesker i en Facebook-gruppe.

Pillerne købte Pernille Vermund, der er formand for Nye Borgerlige, til sin mor, Birgitte Vermund Espersen, der lider af en arvelig sygdom, Huntington Chorea.

»Det er en genetisk fejl, der gør, at når man når en vis alder, begynder centralnervesystemet at blive nedbrudt. Man kan ikke gøre noget, kun fjerne bivirkningerne mens man bliver dårligere og dårligere,« siger Pernille Vermund, og giver sin mor et kram.

Vi besøger hendes 65-årige mor på plejehjemmet Falkenberg i Ålsgårde, hvor hun bor nu. Men cannabispillerne sikrede ifølge Pernille Vermund hendes mor et halvt år længere i egen bolig, inden sygdommen, der hele tiden bliver værre og værre, sendte hende på plejehjem

»Min mor boede stadig hjemme og fik flere og flere mærkelige bevægelser og lyde. Medicin var ikke nok til at holde det nede, og jeg havde hørt, at medicinsk cannabis hjælper på bevægelserne. Min far ville også gerne have min mor hjemme så længe som muligt.«

Pernille Vermund hørte om »Moffe« i en tråd på Facebook.

»Jeg viste selvfølgelig godt, det var ulovligt at han solgte cannabisprodukterne. Og at det kun var et spørgsmål om tid, før nogen politianmeldte ham, fordi han var så åben om det. Men han har gjort meget godt for mange mennesker. Jeg vil gøre det samme til enhver tid og tager gerne min eventuelle straf,« siger Pernille Vermund.

Claus »Moffe« Nielsen stod sidste år frem i dokumentaren ’Cannabismanden fra Holbæk’ på DR2.

Ved siden af et helt normalt familieliv i Holbæk og et job som tækkemand, producerer og sælger han cannabisolie til kronisk syge mennesker. Ofte har køberne alvorlige kræftsygdomme, og mange forældre køber olie til deres syge børn.

For ’Moffe’ selv startede det i 2014, da hans egen ældste datter Frederikke fik brystkræft. Først tog familien på Christiania for at købe olie til datteren, men det løb op i 1.500 kroner for to milliliter – en pris familien ikke selv havde råd til at betale. Derfor begyndte ’Moffe’ at eksperimentere med at lave olien selv, og det viste sig hurtigt, at det kunne han sagtens – og meget billigere.

Det er ulovligt at købe medicinske cannabisprodukter, og det kan udløse en bødestraf. Hverken Pernille Vermund eller hendes mor har dog fået en bøde. Da »Moffe« sidste efterår sad varetægtsfængslet, medførte det demonstrationer udenfor Retten i Holbæk.

»Jeg holdt op med at ryste. Det gav mig ro på sjælen,« siger Birgitte Vermund Espersen, der ikke længere tager pillerne, fordi hendes sygdom er i en ny fase.

Pernille Vermund siger:

»Jeg er personligt berørt af, at noget så uskyldigt, som lige så godt kunne sælges på apoteket med en advarsels trekant på, kan give en lang fængselsstraf, mens en bandeleder kun får tre måneders fængsel for at true en politimand. Hvis vi kommer i Folketinget efter næste valg, vil vi arbejde for, at medicinsk cannabis bliver lovliggjort.«