Enhedslistens leder, Pernille Skipper, er dybt forundret over, at hun ikke blev inviteret til en fortrolig orientering af Mette Frederiksen om spionskandalen i Forsvarets Efterretningstjeneste, FE.

Både Enhedslisten og Alternativet var ikke inviteret ind i Statsministeriet i weekenden, mens andre partiledere blev orienteret, kunne B.T. afsløre onsdag.

»Jeg er meget forundret. Jeg kan slet ikke se, hvad årsagen skulle være til, at vi ikke var inviteret, og vi har ikke kunnet få en forklaring fra statsministeren,« skriver Pernille Skipper til B.T.

Nye Borgerliges Pernille Vermund var heller ikke inviteret, oplyser hun onsdag eftermiddag til Politiken.

På mødet gav Mette Frederiksen de tilstedeværende partiledere en dybt fortrolig orientering om den skandalesag i FE, som ramte offentligheden mandag.

Justitsminister Nick Hækkerup, gruppeformand Flemming Møller Mortensen, statsminister Mette Frederiksen, politisk ordfører Jesper Petersen og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard under pressemøde i forbindelse med Socialdemokratiets sommergruppemøde på Benniksgaard Hotel i Gråsten onsdag den 19. august 2020.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Justitsminister Nick Hækkerup, gruppeformand Flemming Møller Mortensen, statsminister Mette Frederiksen, politisk ordfører Jesper Petersen og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard under pressemøde i forbindelse med Socialdemokratiets sommergruppemøde på Benniksgaard Hotel i Gråsten onsdag den 19. august 2020.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Men det er stadig uvist, hvorfor Pernille Skipper, Josephine Fock og Pernille Vermund ikke blev inviteret.

Efter B.T. skrev, at det hemmelige møde fandt sted i weekenden, har både Enhedslisten og Alternativet spurgt Statsministeriet, hvorfor de blev holdt uden for døren i en meget vigtig sag.

Men indtil videre har Statsministeriet nægtet at give en forklaring.

Ifølge B.T.s oplysninger talte Mette Frederiksen med en alvorlig tone på mødet og annoncerede, at der er behov for en dybdegående undersøgelse af FE's metoder.

Skandale i spiontjeneste

Sagen landede på statsministerens bord, efter Tilsynet med Efterretningstjenesterne, TET, fredag sendte til en kritisk rapport om FE til forsvarsminister Trine Bramsen.

Her kom det frem, at FE ifølge tilsynet har givet urigtige oplysninger samt tilbageholdt oplysninger for tilsynet om forhold i spiontjenesten.

Samtidig skulle FE have brudt loven ved at iværksætte 'operationelle aktiviteter' ved at indhente 'betydelige oplysninger' om danske statsborgere.

Endelige har spiontjenesten overvåget en ansat i det tilsynet, som skal føre kontrol med FE, lyder anklagen.

(ARKIV) Lars Findsen, chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) på Kastellet i København, fredag den 29. november 2019. Chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Lars Findsen, er fritaget fra tjeneste indtil videre. Det samme er to andre ledende medarbejdere. Det skriver Ritzau, mandag den 24. august 2020.. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)
(ARKIV) Lars Findsen, chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) på Kastellet i København, fredag den 29. november 2019. Chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Lars Findsen, er fritaget fra tjeneste indtil videre. Det samme er to andre ledende medarbejdere. Det skriver Ritzau, mandag den 24. august 2020.. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix) Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

Indtil videre er flere chefer i FE blev hjemsendt hjem.

De mest prominente er FE-chefen Lars Findsen og den tidligere FE-chef Thomas Ahrenkiel, der indtil 1. august var departementschef i Forsvarsministeriet. Ahrenkiel skulle efter planen være Danmarks ambassadør i Berlin fra september.

Men sagen kan nu også få et internt efterspil på Christiansborg, hvor både Enhedslisten og Alternativet er stærkt utilfredse med at være udelukket fra weekendens møde i Statsministeriet.